Paxlovid k léčbě koronaviru je již v Česku dostupný

Paxlovid k léčbě koronaviru je již v Česku dostupný
Fotografie: unsplash.com
  • Paxlovid je perorální antivirotikum, které zastavuje množení viru SARS-CoV-2 v těle
  • Pacienti obdrží Paxlovid na základě žádanky od svého lékaře nebo specialisty
  • Pokud je lék podán do 5 dní od prvních příznaků, snižuje riziko hospitalizace a úmrtí o 88 %

Paxlovid, antivirotikum pro léčbu onemocnění COVID-19 ve formě tablet, je již od září k dispozici občanům ČR, postupně v síti vybraných nemocničních lékáren. Lék je schválený rozhodnutím Evropské komise na základě hodnocení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) pro použití u dospělých pacientů, kteří nevyžadují doplňkovou léčbu kyslíkem a u kterých je zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění COVID-19. Pacienti obdrží Paxlovid na základě žádanky od svého praktického lékaře nebo specialisty ve vybraných zdravotnických zařízeních po celé ČR. Jejich seznam naleznete zde.


Léčivý přípravek Paxlovid je perorální antivirotikum, které zastavuje množení viru SARS-CoV-2 v lidském těle. Pomáhá tím tělu překonat tuto virovou infekci a může pomoci předejít rozvoji závažné formy onemocnění COVID-19. Balení přípravku Paxlovid obsahuje kombinaci samostatných tablet se 2 různými léčivými látkami: PF-07321332 (nirmatrelvir) a ritonavir. „Jsem velmi rád, že můžeme nabídnout další plně hrazené a vysoce účinné antivirotikum proti COVID-19 všem českým pacientům, kteří jej potřebují. Paxlovid má potenciál zachraňovat životy pacientů, snížit závažnost infekce a eliminovat až devět z deseti hospitalizací,“ uvedl Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Studie potvrzují, že pokud je podán do 5 dní od prvních příznaků nemoci, jeho účinnost snížit riziko hospitalizace a úmrtí je 88 %. Tablety (2 tablety nové léčivé látky PF-07321332 (nirmatrelvir) a 1 tableta ritonaviru se užívají v odstupu 12 hodin po dobu 5 dní. Jedno balení léku obsahuje 30 tablet (20 tablet PF-07321332 a 10 tablet ritonaviru).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze