Perseverance na Marsu zkoumá oblast, kde se dříve nacházela voda

Perseverance na Marsu zkoumá oblast, kde se dříve nacházela voda
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Rover se aktuálně nachází v oblasti zvané Yori Pass
  • V tomto místě je pískovec, který sem byl v minulosti přenesen vodou
  • Perseverance odebere vzorek horniny a přemístí se na další místo pojmenované Observation Mountain

Rover Perseverance začal zkoumat na Marsu oblast zvanou Yori Pass, která se nachází poblíž starověké říční delty v kráteru Jezero. Vědci se rozhodli oblast prozkoumat proto, že v tomto místě spatřili skálu, která je podobná té, ze které rover odebral vzorky v červenci. Jedná se o pískovec skládající se z jemných zrn, která byla přenesena z jiného místa vodou a později se usadila a vytvořila kámen.

Při hledání organických látek a potenciálních biologických znaků často upřednostňujeme studium jemnozrnných sedimentárních hornin, jako je tato,“ řekla Katie Stack Morgan, zástupkyně vědeckého pracovníka projektu Perseverance. Pátrání po živých organismech nebo minulém životě je jedním z hlavních úkolů roveru Perseverance. Za dobu svého pobytu na Marsu nashromáždil podle NASA již 14 vzorků půdy a 3 zkumavky marsovské atmosféry. Vzorky plánuje NASA doručit na Zemi v roce 2033 díky misi Mars Sample Return.


I z tohoto místa rover odebere vzorek horniny a poté se vydá asi 227 metrů jihovýchodně k obrovské písečné duně pojmenované Observation Mountain. Na tomto místě Perseverance odebere první vzorky regolitu.

Co je úkolem Perseverance?


Rover má celkem čtyři cíle, kvůli kterým byl na Mars vyslán. Nejdůležitějším je hledání života na Marsu, případně alespoň známky minulého života. To byl důvod, proč byl kráter Jezero vybrán jako místo přistání, jelikož tato oblast mohla kdysi hostit život. Dalším úkolem je studovat geologii v kráteru Jezero, aby bylo možné určit, jaké podnebí kdysi v tomto místě panovalo. Třetím úkolem je ukládat vzorky půdy. Rover má celkem 38 zkumavek a do konce mise by jich měl nasbírat asi 30. Posledním cílem je otestování technologií, které v budoucnu pomohou lidem přistát a zůstat na Marsu. Zejména možnost výroby kyslíku z marťanské atmosféry a pohonných hmot.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze