Pfizer požádal FDA o povolení podávat posilovací dávku vakcíny proti COVID-19

Pfizer požádal FDA o povolení podávat posilovací dávku vakcíny proti COVID-19
Fotografie: Pfizer
  • Posilovací dávka zajistí vyšší protilátky i proti mutacím
  • V USA mohou dostat třetí dávku vakcíny lidé s oslabenou imunitou

Farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech předložily výsledky klinických studií v rané fázi a žádost o povolení využití posilovací dávky vakcíny proti COVID-19 v USA Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Podle CNBC chtějí třetí dávku vakcíny podat všem starším 16 let.

Firmy v tiskové zprávě uvedly, že posilovací dávka zajistí výrazně vyšší protilátky proti původnímu kmenu koronaviru i proti mutacím delta a beta. Účastníci studie dostali třetí dávku vakcíny 8 až 9 měsíců po druhé dávce. „Data, která jsme doposud vyhodnotili, ukazují, že třetí dávka naší vakcíny vyvolává hladiny protilátek, které výrazně převyšují hladiny pozorované po druhé dávce. Velice nás těší, že můžete tyto výsledky předat FDA,“ uvedl generální ředitel firmy Pfizer Albert Bourla.


Zpráva od Pfizer/BioNTech přichází poté, co FDA schválil podání třetí dávky vakcíny proti koronaviru ve Spojených státech od firem Pfizer a Moderna občanům s oslabenou imunitou. Mezi takové pacienty patří lidé s HIV, rakovinou nebo po transplantaci orgánů. Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v současné době nedoporučuje očkovat třetí dávkou všechny. Podle ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci (NIAID) Dr. Anthonyho Fauci bude pravděpodobně v budoucnu každý potřebovat posilovací dávku vakcíny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze