Pfizer zahájil studii léku na COVID-19 pro děti od 6 do 17 let

Pfizer zahájil studii léku na COVID-19 pro děti od 6 do 17 let
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zaměřuje na děti s vážným průběhem nemoci
  • Pfizer také začal pracovat na vývoji léku, který bude vhodný pro děti do šesti let
  • Lék paxlovid je v Americe již povolen pro nouzové užití u dětí starších 12 let a dospělých

Pfizer zahájil další fázi studie antivirové pilulky určené k léčbě COVID-19 pro děti ve věku od 6 do 17 let, které mají závažný průběh nemoci. Pfizer také začal pracovat na vývoji upraveného léku, který bude vhodný pro děti do šesti let.


Lék paxlovid je v Americe již povolen pro nouzové užití u dětí starších 12 let a dospělých s vážným průběhem nemoci. V USA zatím nejsou povolené žádné léky k léčbě koronaviru pro mladší děti. Výrobce léčiv plánuje do studie zapsat 140 dětí rozdělených do dvou skupin. V první budou děti s hmotností od 20 do 40 kg, ve druhé děti vážící více než 40 kg. „Od začátku pandemie bylo jen ve Spojených státech pozitivně testováno více než 11 milionů dětí mladších 18 let. To je 18 % ze všech hlášených případů a představuje to více než 100 tisíc hospitalizovaných,“ uvedl pro reuters.com hlavní vědecký ředitel Pfizeru Mikael Dolsten.

Výsledky studie provedené v listopadu ukázaly, že paxlovid snižuje riziko hospitalizace nebo úmrtí o téměř 90 % u dospělých s rizikem vážného průběhu nemoci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze