Pfizer zahájil studii své aktualizované vakcíny proti omikronu

Pfizer zahájil studii své aktualizované vakcíny proti omikronu
Fotografie: Pfizer
  • Vakcína by měla být podávána ve třech dávkách neočkovaným lidem
  • Nebo jako posilovací dávka pro lidi po druhém očkování původní vakcínou
  • Studie by se mělo zúčastnit více než 1 400 osob

Firmy Pfizer/BioNTech uvedly, že zahájily klinickou studii aktualizované vakcíny proti koronaviru zaměřené na variantu omikron. Vakcína by měla být podávána ve třech dávkách neočkovaným lidem nebo jako posilovací dávka pro již očkované druhou dávkou původní vakcíny.


Firmy zároveň testují účinnost čtvrté dávky původní vakcíny proti omikronu u lidí, kteří dostali třetí dávku před více než 3 až 6 měsíci. Podle reuters.com by se studie mělo zúčastnit více než 1 400 osob.

„Zatímco současný výzkum a data z reálného světa ukazují, že posilovací dávky nadále poskytují vysokou úroveň ochrany proti závažnému průběhu nemoci a hospitalizaci po nákaze omikronem, myslíme, že je potřeba být připraveni na to, že by mohla tato ochrana časem odeznít. Je potřeba řešit omikron a nově příchozí varianty,“ uvedla v prohlášení vedoucí výzkumu a vývoje vakcín firmy Pfizer Kathrin Jansen.

Evropská léková agentura (EMA) uvedla, že mezinárodní regulační orgány chtějí před schválením nové vakcíny k nouzovému užití údaje z klinických studií, jako je ta, kterou právě zahájily firmy Pfizer/BioNTech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze