Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)
test

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Naučí vás užívat si žehlení

Ruku na srdce, baví vás žehlení? Někdo nemůže žehličku ani vidět, jiný ji bere jako relaxační prostředek. Ať už je to u vás jakkoli, oceníte pomocníka, který žehlení zefektivní. K tomu skvěle poslouží parní generátor Philips PerfectCare 9000 Series.

Pokud to s žehlením myslíte opravdu vážně a váš prádelní koš každou chvílí doslova přetéká oblečením, jistě tušíte, že si s obyčejnou žehličkou ze supermarketu nevystačíte. V takových situacích se hodí napařovací stanice, což je taková výkonnější alternativa k běžným napařovacím žehličkám. A pokud chcete to nejlepší, jistě se dostanete až k PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20) od značky Philips.

Tento generátor se chlubí funkcemi, které rozhodně nejsou běžné. Nebo jste snad už slyšeli o žehličce s kamerou a umělou inteligencí? I když to zní jako sci-fi, generátor od Philipsu toto opravdu umí. Zda se investice zhruba 20 tisíc korun vyplatí, nebo bude lepší zůstat u klasické „napařovačky“, to zodpoví naše recenze.

Technické parametry Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Hmotnost žehličky 970 g
Nastavení teploty automatické, technologie ActiveSense
Uvolňování páry manuální/automatické
Trvalý výstup páry 180 g/min
Parní ráz 750 g/min
Odvápnění Easy De-Calc Plus
Zásobník na vodu 1,8 l (2 hodiny žehlení)
Délka přívodního kabelu 1,8 m
Zámek uchycení ano
Cena 19 990 Kč

Obsah balení: generátor, víme?

Když jsme poprvé viděli krabici od generátoru PerfectCare 9000 Series, mysleli jsme si, že dorazil vysavač. Ano, krabice je velká a ne úplně lehká. Uvnitř naleznete pečlivě uloženou základnu, ve které je předinstalovaný zásobník na vodu s objemem 1,8 litru. Přívodní kabel je pochopitelně součástí stanice, stejně jako látkou protkaná hadice, kudy proudí pára z generátoru do žehličky. U obou částí můžete počítat s délkou 1,8 metru, což se ukázalo jako dostatečné. V balení se pochopitelně nachází i návod.

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Hledáte nádobu na odvápnění? Není, ovšem nebojte, nejde o šetřící opatření, žádnou totiž s generátorem Philips PerfectCare 9000 Series nepotřebujete. O tom však až později.

Líbilo se nám
  • přehledný návod
  • pečlivé uložení všech komponent

Konstrukční zpracování: skoro jako dekorace

Žehličky jsou menší i větší, elegantní, s kytičkami či hvězdičkami, ovšem to, co předvádí Philips s generátorem PerfectCare 9000 Series, je jak z jiného světa. Celá stanice působí neuvěřitelně líbivě, za což může i černo-zlaté provedení. Body k dobru získává Philips PerfectCare 9000 Series i za hmotnost samotné žehličky, ta totiž váží jen 970 gramů. Díky tomu patří PerfectCare 9000 Series mezi nejlehčí žehličky vůbec.

Také jste zvyklí, že žehličku v případě nepoužívání postavíte na žehlicí prkno? S generátorem PerfectCare 9000 Series to možné není. Chyba? Ne! Žehličku i u žehlení můžete odložit kamkoli, například na prkno žehlicí stranou dolů, protože vám na rozdíl od klasické žehličky neudělá díru do vašeho oblíbeného kousku oblečení a už vůbec nic nezapálí. Ano, chvilku si budete zvykat, ale ne déle než jedno žehlení. Žehličku lze odkládat také do generátoru, kde se zachytí pomocí ližin. Potěší, že žehličku jde k základně připevnit pomocí posuvného zámku. V tomto režimu je možné celý generátor přenést z místa na místo tak, že držíte pouze madlo žehličky, ta totiž celou základnu udrží.

Samotný generátor se skládá ze základny, ke které se připojuje nádrž na vodu s objemem 1,8 litru (ta má i speciální sítko, díky kterému dovnitř nádoby neproniknou žádné hrubší nečistoty), a žehličky. Obě části spojuje hadice, kterou proudí pára generátoru. Právě díky tomu může být žehlička tak lehká a skladná.

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Žehlicí plocha je z nerezové oceli s šestivrstvou úpravou a pokročilou titanovou vrstvou. Zní vám to jako z nějakého leteckého speciálu? Nám také, ale vězte, že díky této kombinaci klouže žehlička po všech materiálech, které se rozhodnete žehlit. Philips toto řešení nazývá SteamGlide Elite a je součástí jen nejprémiovějších generátorů. Abychom nezapomněli, díky speciální vrstvě je žehlicí plocha dvakrát tvrdší, než je běžné, odolá tedy lépe i škrábancům, které mohou způsobit třeba knoflíky na džínách.

Odvápňovací ventil je perfektní nápad.

Když se na žehlicí plochu podíváte důkladněji, uvidíte něco, co vypadá jako kamera. A ona to kamera opravdu je. Ve spojení s umělou inteligencí tvoří systém ActiveSense, který se umí přizpůsobit různým materiálům. I k tomu se však důkladně vrátíme až později. Ze spodní části madla žehličky je tlačítko, jehož stiskem uvolníte páru. Pokud však nechcete tlačítko neustále držet, můžete stisknout tlačítko na horní straně žehličky s označením Auto. Generátor jako takový se zapíná tlačítkem na základně. Když jej stisknete po dobu dvou vteřin, aktivuje se speciální režim MAX s maximálním výkonem.

Zaujal vás zlatý klíč na základně? Nás také – jde o šroubovací uzávěr odvápňovacího filtru. Pokud jej odšroubujete, vyteče voda s vodním kamenem, která by se jinak držela uvnitř generátoru. Stačí tedy pod výpusť dát skleničku a počkat, až veškeré nečistoty vytečou ven. Systém Easy De-Calc Plus průběžně sbírá vodní kámen a v případě, že je třeba nečistoty vypustit, upozorní vás žehlička zvukovým signálem i svitem diod. Praktické, chválíme! Mimochodem, hmotnost celého generátoru činí zhruba 5,5 kilogramů, ovšem děsit se nemusíte. Generátor jako takový stojí na žehlícím prkně a jak už víme, samotná žehlička je velmi lehká.

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

I když je tělo stanice plastové, je velmi bytelné. Osobně jsme neměli potřebu stanici nikam schovávat, protože zkrátka vypadá dobře. Chválíme ale i hmotnost žehlicí části a délku přívodního kabelu.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • odolná žehlicí plocha
  • odvápňovací výpusť
  • dlouhý přívodní kabal
  • snadné ovládání

Funkce: kamera, umělá inteligence a senzor pohybu

PerfectCare 9000 Series je nabitý technologiemi. Začneme kamerou a umělou inteligencí. Philips tyto dvě funkce spojuje v jednu a označuje je jako ActiveSense. Jde o to, že kamera v průběhu žehlení snímá, o jaký materiál se jedná, na základě čehož upravuje teplotu i páru, kterou žehlička vypouští. V paměti má generátor uložené tisíce vzorů různých tkanin. Díky tomu odpadá starost, na jakou teplotu žehličku nastavit, případně jaké materiály radši vůbec nežehlit.

Jakmile plocha žehličky rozpozná materiál, uzpůsobí tomu tlak páry i teplotu, na kterou se žehlicí plocha ohřívá. Bez obav tak můžete žehlit manšestr, džínovinu, halenky ze lnu, krepové povlečení a další materiály.

Žehlit jde i vertikálně, například pověšené závěsy. Díky hmotnosti žehličky je to navíc příjemnější, než čekáte. Osobně jsem tohoto způsobu žehlení využíval i v momentě, kdy jsem si na ramínku žehlil například tričko nebo volnočasovou košili, kde není nutné řešit každý sebemenší záhyb.

Jak už víme, žehličku nejde postavit, je nutné ji položit na žehlicí prkno, případně do stanice. Nespletli jsme se, žehličku skutečně můžete odložit žehlicí plochou na prkno a nic se nestane. Díky systému rychlého chlazení Philips garantuje, že nikdy nespálí žádný materiál, který je určen k žehlení.

Kamera a umělá inteligence? Proč ne!

Museli jsme si na tento styl odkládání chvíli zvykat, protože zřejmě nejen my máme v živé paměti rodiče, pro které byla odložená žehlička na žehlicím prkně žehlicí plochou dolů noční můrou.

Proces žehlení je v případě Philips PerfectCare 9000 Series extrémně snadný a i pokud jste doteď používali klasickou žehličku, zvyknete si prakticky okamžitě. Když žehlíte, držíte tlačítko na rukojeti, díky čemuž se postupně uvolňuje pára. Pokud nechcete tlačítko neustále držet, stačí stisknout tlačítko Auto na vrchní části žehličky, které se postará o to, aby pára unikala postupně tak, jak žehlíte. Pokud žehličku odložíte, pára se automaticky zastaví, stejně jako když žehličku umístíte do základny. To vše díky pohybovému senzoru, který žehlička rovněž má. Philips toto řešení přezdívá DynamiQ.

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Už jsme zmínili, že žehličku zapnete/vypnete tlačítkem na základně. To je praktické, nemusíte se starat o to, zda je kabel od stanice v zásuvce, či ne. Tlačítko však funguje i jako spouštěč režimu MAX, pokud se chystáte žehlit opravdu náročné textilie, jako je například džínovina. V tomto režimu je tlak páry ještě silnější a poradí si i s nepoddajnými záhyby.

Dostáváme se k části, kde se více pobavíme o technických možnostech generátoru. Trvalý výstup páry činí až 180 gramů za minutu, parní ráz pak úctyhodných 750 gramů za minutu. Výhodou je, že výstup páry je oproti běžným generátorům velmi tichý. Spotřeba generátoru činí 3 100 W, ovšem výkon je takový, že vyžehleno máte oproti klasické žehličce za méně než polovinu času. Pochopitelně nechybí ani funkce automatického vypnutí, po 10 minutách nečinnosti se generátor automaticky vypne, vy se tak nemusíte obávat, že si v domácnosti zaděláte na požár, jako tomu může být u klasických napařovacích žehliček.

Líbilo se nám
  • pokročilá technologie ActiveSense
  • uvolňování páry DynamiQ
  • vysoký tlak páry
  • vertikální žehlení
  • režim MAX
Nelíbilo se nám
  • vyšší spotřeba

Zkušenosti: když reklama nelže

Parní generátor od Philipsu jsme testovali několik týdnů a přinášíme vám naše zkušenosti. Nnahřívání generátoru chvíli trvá, počítejte tak se dvěma minutami. Jde však o logický proces a nás potěšilo, že po nahřátí se generátor ozve zvukovým signálem, díky čemuž víte, že můžete začít pracovat. Za dobu testování jsme zkoušeli žehlit různé materiály v různých polohách, kromě klasického žehlení na žehlicím prkně jsme zkoušeli žehlit závěsy i košile přímo na ramínku. Vzhledem k tomu, že už nějaké zkušenosti s generátory mám, byl jsem zvědav, zda bude rozdíl opravdu znatelný. A mohu s klidným svědomím říci, že reklama tentokrát opravdu nelže.

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Při žehlení oceníte, že nemusíte vůbec řešit nastavování teploty, stejně jako to, že žehličku jen tak odložíte, a to jak na žehlicí prkno, tak klidně na žehlený kus oblečení. Možná však narazíte, podobně jako my, na menší problém, že se k novému generátoru bude hodit větší žehlicí plocha. Ano, generátor není nejmenší a nejlehčí, proto se hodí pořídit šikovného pomocníka v podobně rozměrnějšího žehlicího prkna. Pokud máte menší garsonku, možná to bude problém. V konečném důsledku však oceníte snazší žehlení košil, halenek i prostěradel či ložního prádla.

Díky speciální úpravě žehlicí plochy klouže žehlička po všech materiálech jako po másle, což zrychluje žehlení. Díky vyvýšené ploše není problém žehlit ani košile a další oblečení s knoflíky, protože žehlička nemá tendenci knoflíky „přejíždět“, a tím je ničit. Navíc, pára nijak neničí samotný materiál, vydrží tedy podstatně déle, než pokud byste žehlili klasickou žehličkou. Pára navíc skvěle proniká do všech materiálů, zbavíte se tedy i těch nejodolnějších záhybů, například na oblíbených džínách.

Velice se mi zamlouvala funkce automatického uvolňování páry i režim MAX, který jsem nejčastěji využíval při žehlení džínoviny a dalších materiálů, na které je zkrátka potřeba větší síla. Za celou dobu testování jsme nenarazili na kus oblečení, se kterým by si generátor neporadil. A využití, které by vás možná hned nenapadlo? Parou můžete desinfikovat různé předměty, například plyšové hračky a další drobnosti.

Bez obav si dovolím tvrdit, že Philips PerfectCare 9000 Series je nejúčinnější a nejefektivnější generátor, který si aktuálně můžete pořídit. Navíc, jde o jediný generátor na trhu, který kombinuje vyspělé technologie v čele s ActiveSense. Spolehlivé rozpoznání materiálu a následné automatické nastavení vhodné teploty je něco, na co si rychle zvyknete. Stejně jako na fakt, že už nikdy nespálíte svůj oblíbený kousek oblečení.

Líbilo se nám
  • snadné žehlení
  • kluzká žehlicí plocha
  • automatické uvolnění páry
  • oděv můžete žehlit i na ramínku
Nelíbilo se nám
  • generátor je jako celek větší

Zhodnocení: spokojenost

Cena generátoru činí zhruba 20 tisíc korun, což rozhodně není málo, avšak kupujete si to nejlepší, co je aktuálně k dostání. Využití tedy rozhodně najde, nemusí se přitom ani jednat o domácnost, kde je denně tolik prádla jako v prádelně. Jde o ušetřený čas a také starosti s tím, na jakou teplotu se vlastně daný kousek žehlí. Generátor ví a vy můžete pustit starosti z hlavy. Žehlení se tak stane až zvláštně příjemnou činností, kdy jsem se i já sám těšil na to, až bude další várka prádla na vyžehlení. Zajímalo mě totiž, jak rychle si s ní žehlička poradí.

Philips PerfectCare 9000 Series (PSG9050/20)

Můžeme nákup doporučit? Ano, bez obav. Pokud na něj máte, neváhejte, ušetřený čas můžete věnovat důležitějším činnostem, než je žehlení.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • technologie ActiveSense s kamerou
  • samotná žehlička je velmi lehká
  • snadné odvápňování
  • žehlící plocha z titanu
  • automatické vypnutí
  • polohový senzor
  • automatické uvolňování páry
  • můžete žehlit přímo z ramínka
  • dostatečný zásobník na vodu
  • praktický zámek na přenášení
  • bez nutnosti řešit nastavení teploty
  • luxusní design, kvalitní provedení
  • zvuková a světelná upozornění
Zápory
  • celek je rozměrný a poměrně těžký
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze