Plynovodem Nord Stream 1 opět proudí ruský plyn

Plynovodem Nord Stream 1 opět proudí ruský plyn
Fotografie: unsplash.com
  • Po 10denní odstávce z důvodu údržby byl plynovod opět spuštěn
  • Plynovod běží přibližně na 30 % své kapacity, ta by se měla ale postupně navyšovat
  • Evropská komise požádala všechny státy EU, aby snížily spotřebu zemního plynu o 15 %

Dodávky plynu byly na 10 dní pozastaveny z důvodu plánované údržby, vyvstaly tak obavy, že po údržbě plynovodu se dodávka již neobnoví. Aktuálně Evropa nemá možnost 100% nahradit dodávky plynu alternativními možnostmi, navíc ceny by byly vyšší. Po obavách z vypnutí se ale po 10 dnech plynovod opět otevřel, ačkoliv prezident německé Spolkové síťové agentury Klaus Müller na Twitteru uvedl, že plynovod běží zhruba na 30 % kapacity. Dodal však, že to není po odstávce nic neobvyklého a že by se měla rychlost navýšit do 24 hodin.

Údržba turbín z plynovodu se provádí v Kanadě a vrácení jedné turbíny nedávno Ottawa blokovala kvůli sankcím. Tento incident se však stal těsně před odstávkou celého plynovodu. Po domluvě s Německem Kanada turbínu vrátila a je již údajně na cestě do Ruska. Rusko omezilo dodávky plynu poté, co Evropa uvalila sankce na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Putin také dle dw.com upozornil, že další turbína na údržbu by měla být odeslána na konci měsíce, a to by mohlo znamenat další snížení kapacity.


Plynovod Nord Stream 1 začíná v Petrohradu a končí poblíž německého města Greifswaldu na pobřeží Baltského moře. Jeho denní plná kapacita je přibližně 167 milionů krychlových metrů plynu. Před odstávkou dodával denně jen 67 milionů krychlových metrů. I přestože dodávky plynu jsou nyní obnoveny, EU trvá na ukončení energetické závislosti na Rusku.

Evropská komise tento týden také naléhala na všechny země EU, aby se v nadcházející zimě snažily snížit spotřebu zemního plynu o 15 %. „Rusko využívá energii jako zbraň, a proto v každém případě, ať už jde o částečné přerušení dodávek ruského plynu, nebo úplné zastavení, Evropa musí být připravena,“ řekla Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze