Po celém světě je již potvrzených 780 případů opičích neštovic

Po celém světě je již potvrzených 780 případů opičích neštovic
Fotografie: unsplash.com
  • Případy byly identifikovány v 27 zemích světa
  • V Česku je potvrzených 6 případů nákazy
  • Nejvíce nahlášených případů pochází z Velké Británie, Španělska a Portugalska
  • Riziko spojené s virem zůstává nízké

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že počet potvrzených případů v neendemických zemích se vyšplhal na číslo 780. To je zhruba trojnásobně více, než bylo nahlášeno minulý týden. Případy byly identifikovány v 27 zemích světa. Většina nových případů pochází z Evropy a Severní Ameriky. Dále také z Mexika, Argentiny, Maroka a Spojených arabských emirátů. Stále není hlášené žádné úmrtí v souvislosti s virem.


Dohromady je nejvíce hlášených případů ve Velké Británii (207), Španělsku (156) a Portugalsku (138). Světová zdravotnická organizace v nejnovější zprávě uvedla, že většina případů nevznikla kvůli kontaktu s nakaženým. Neočekávaný výskyt opičích neštovic současně v několika neendemických zemích naznačuje, že se virus mohl šířit nepozorovaně už po nějakou dobu.

Současné riziko pro lidské zdraví v spojené s virem zůstává nízké. Podle WHO se může ale zvýšit, pokud se onemocnění stane rozšířeným lidským patogenem v neendemických zemích.


Státní zdravotní ústav (SZÚ) v Česku potvrdil již 6 případů opičích neštovic. První případ se objevil 24. května. Nakaženou byla dívka, která byla se svými přáteli na začátku května na hudebním festivalu v Antverpách. U všech šesti případů se jedná o mírnější variantu viru spadající do Západoafrické skupiny, kde je udávaná smrtnost 1 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze