Podle nové studie může nachlazení vyhnat koronavirus z těla

Podle nové studie může nachlazení vyhnat koronavirus z těla
Fotografie: unsplash.com
  • Rhinoviry umí přemoct a vyhnat koronavirus z organismu
  • Koronavirus nebyl silnější, ani když měl před rhinoviry náskok

Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinoviry, které jsou nejběžnějšími nositeli nachlazení u lidí, jsou silnější než koronavirus. Vysvětlením může být to, že rhinovirus je jedním z nejsobečtějších virů a vždy nositele nakazí samostatně, na rozdíl od jiných virů, jako jsou například adenoviry, jež se o nakažení podělí i s jinými viry. Od začátku pandemie vědci spekulovali o tom, jak se Sars-CoV-2 bude chovat při střetnutí s jiným virem. Studii ale neusnadnila nařízení, kvůli kterým lidé museli omezit kontakty, čímž se zpomalilo šíření všech virů.


Tým vědců z Centra výzkumu virů v Glasgow si musel poradit jinak. Vědci použili repliku výstelky dýchacích cest člověka, kterou vytvořili ze stejných buněk. Následně dýchací cesty nakazili koronavirem a rhinovirem. Nejdříve vypustili oba viry současně a uspěl jen rhinovirus. Poté vypustili nejdříve rhinovirus, který měl před koronavirem 24 hodin náskok. V tomto případě neměl koronavirus žádnou šanci. V případě náskoku koronaviru ho rhinovirus přemohl a z organizmu vyhnal.

„SARS-CoV-2 se nikdy neuchytil, je silně inhibován rhinovirem. Je to naprosto vzrušující, protože pokud máte vysokou prevalenci rhinoviru, mohl by zastavit novou infekci SARS-CoV-2,“ řekl BBC doktor Pablo Murcia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze