Podle nové studie se míra obezity u dětí zvyšuje

Podle nové studie se míra obezity u dětí zvyšuje
Fotografie: unsplash.com
  • Studie sledovala dvě skupiny dětí
  • Rozdíl mezi skupinami byl 12 let
  • Ve skupině dětí sledované od roku 2010 mělo problémy s váhou 16,2 % účastníků
  • V druhé skupině jich bylo 15,5 %

Výzkum publikovaný v odborném časopise Pediatrics sledoval dvě skupiny dětí od nástupu do mateřské školy po pátou třídu základní školy. První skupina byla sledována v letech 1998 až 2004 a druhá od roku 2010 do roku 2016. Rozdíl mezi skupinami byl podle vědců výrazný.

Přibližně 16,2 % dětí, které neměly problémy s váhou, když nastupovaly do mateřské školy, bylo na konci páté třídy obézních. U dětí, které nastupovaly do mateřské školy v roce 1998, byla míra obezity nižší. Na konci páté třídy bylo obézních 15,5 % účastníků. Vědci také zjistili, že děti studované od roku 2010 se staly obézními v nižším věku než ve druhé skupině z roku 1998.


„Jakmile nastoupíte do tohoto vlaku směrem ke zvýšenému přírůstku hmotnosti, je opravdu těžké to zvrátit, takže prevence nadváhy a obezity je velmi důležitá v rané fázi,“ uvedla pro cnn.com autorka studie a docentka celosvětového zdraví a epidemiologie na univerzitě v Atlantě Solveig Argeseanu Cunningham.

Vzhledem k tomu, že byla studie provedená před začátkem pandemie koronaviru, se někteří lékaři domnívají, že míra obezity u dětí stále roste. „Vzhledem k tomu, že studie sledovala pouze děti do páté třídy, vědci si nejsou jisti, jak socioekonomický status a rasa ovlivnila míru obezity poté, co účastníci nastoupili do šesté třídy a dále. Na základě předchozích studií o obezitě dospělých je však pravděpodobné, že děti s nižším socioekonomickým statusem mají vyšší pravděpodobnost obezity i v dospělosti,“ uvedl hlavní autor studie Dr. Venkat Narayan.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze