Opravy zdárně pokračují, mise Artemis I by mohla odstartovat ještě v září

5× aktualizováno
Opravy zdárně pokračují, mise Artemis I by mohla odstartovat ještě v září
Fotografie: NASA
  • Problémy s udržením teploty jednoho z motorů znemožnily první start
  • Únik vodíku zmařil druhý pokus
  • Opravy zdárně pokračují, a tak NASA nevylučuje, že se poletí ještě v září

Aktualizováno 9. 9. 14:00

Inženýři pokračují v opravě místa, kde byl při pokusu o start rakety Artemis I 3. září zjištěn únik kapalného vodíku. Práce jdou prozatím dobře, a tak si NASA ponechává možnosti dalšího startu již v pátek 23. září.

Artemis I

Technici postavili kolem pracovního prostoru ohradu ve tvaru stanu, aby ochránili hardware a týmy před povětrnostními a jinými podmínkami prostředí na startovací rampě 39B. Pod touto ochranou pracují na výměně těsnění. Raketa SLS a kosmická loď Orion jsou v dobrém stavu a zůstávají na startovací rampě. Kolem 17. září by mohla být oprava hotová a v závislosti na jejím výsledku se otevřou následující startovací okna:

  • 23. září: dvouhodinové startovní okno se otevírá v 12:47 SELČ; přistání 18. října
  • 27. září: 70minutové startovní okno se otevírá v 17:37 SELČ; přistání 5. listopadu

Aktualizováno 3. 9. 18:50

Ředitel startu zrušil dnešní pokus o start rakety Artemis I přibližně v 17:17 SELČ. Týmy narazily na únik kapalného vodíku při nakládání pohonné hmoty do základního stupně rakety Space Launch System. Několikanásobné pokusy o řešení problému v oblasti úniku opětovným vložením těsnění do rychlospojky, kterou se kapalný vodík přivádí do rakety, problém nevyřešily. Inženýři pokračují ve shromažďování dalších údajů.


Aktualizováno 3. 9. 7:00

NASA oznámila, že se podmínky pro sobotní start zlepšují. Nová předpověď hovoří o tom, že počasí bude v době dvouhodinového startovního okna příznivé ze 60 %. Zároveň také byly odstraněny problémy s vadným čidlem, které správně nehlásilo ochlazení motorů. Čidlo sice zůstane na místě, ale chlazení začne dříve, aby bylo jisté, že motor dosáhne požadované nízké teploty. Ta zabrání jeho poškození při startu.

Aktualizováno 31. 8. 14:50

NASA rozhodla, že druhý pokus o start mise Artemis I se uskuteční v sobotu 3. září. Startovací okno se otevírá 20:17 SELČ a potrvá opět zhruba dvě hodiny. Předpověď počasí však není moc příznivá, meteorologové dávají tomuto pokusu prozatím jen 40% šanci, a to kvůli dešti a bouřkám, které v sobotu očekávají. Předpověď se však může ještě měnit a upřesňovat. Případný třetí pokus by se odehrál v pondělí.


Aktualizováno 29. 8. 14:40

NASA potvrdila, že dnešní pokus o start byl oficiálně zrušen. Předstartovní přípravu provázela řada problémů: nefunkční komunikace lodi se střediskem, podezření na prasklinu příruby nebo potíže s udržováním přesné teploty jednoho z motorů, které nakonec tento pokus znemožnily. Nejbližší možné datum startu tak připadá na 2. září.


Původní informace z 29. 8. 7:30

Ředitel startu rakety Artemis I Charlie Blackwell-Thompson dal pokyn k oficiálnímu zahájení operací nakládání pohonných látek. To znamená, že z technického hlediska může start mise zhatit už jen počasí. Během tankovacích operací budou týmy plnit raketu SLS kapalným kyslíkem a kapalným vodíkem, počínaje hlavním stupněm rakety a poté přechodným kryogenním pohonným stupněm.


Poslední neznámou prvního kroku návratu na Měsíc je tak počasí. V době začátku startovacího okna má být z 80 % příznivé, přičemž v pozdější části okna se zvyšuje pravděpodobnost dešťových přeháněk. Pokud přeci jen dojde ke zpoždění, další možnost pro start nastane 2. a 5. září, pak za další dva týdny. Počasí však není v oblasti stabilní: hlavní překážkou by mohly být vysoké bouřkové mraky a případné srážky. Jen krátce před zahájením plnění udeřil do bleskosvodů u rampy blesk, ochranný systém však zafungoval na výbornou.


NASA samozřejmě využije všechny dostupné kanály a sítě, aby tento milník přinesla svým fanouškům. Na rozdíl od zrnitého přenosu v šedesátých letech si nyní můžete užívat i 4K kvalitu. Podrobnosti, jak se naladit najdete na stránkách NASA, anebo přímo ve videu níže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze