Posádka Blue Origin se sotva vrátila na Zemi a už chce letět znovu

Posádka Blue Origin se sotva vrátila na Zemi a už chce letět znovu
Fotografie: Blue Origin
  • NS–21 vynesla úspěšně šestičlennou posádku v sobotu na hranici vesmíru
  • Všech šest členů se shodlo na tom, že chtějí letět znovu
  • Cestující byli vyneseni do výšky 107 kilometrů, jsou tak oficiálně považováni za astronauty

Mise NS–21 vynesla v sobotu šestičlennou posádku na okraj vesmíru, kde zažila několik minut beztíže a poté se pomocí padáků vrátila zpět na Zemi. Celá posádka se po přistání na Zemi shodla, že jeden let do vesmíru nestačí. V případě Evana Dicka se již jednalo o druhý let do vesmíru s Blue Origin. Kromě tohoto letu letěl na okraj vesmíru v rámci mise NS–19, která se uskutečnila minulý rok.

Katya Echazarreta, Hamish Harding, Victor Correa Hespanha, Jaison Robinson a Victor Vescovo se stali 21. až 25. cestujícími společnosti Blue Origin a zároveň 623. až 627. americkými astronauty. Ve Spojených státech je uznávána výšková hranice pro dosažení vesmíru 80 kilometrů a kdokoliv tuto hranici překová, je klasifikován jako astronaut. Šestý člen posádky Evan Dick získal již z předchozí mise číslo 609.


Podle space.com posádka dosáhla maximální výšky 107 kilometrů, kde mohla pozorovat Zemi několik minut. „Mohu vás ujistit, že si to nikdo nedokáže skutečně představit, dokud to nezažije. Dokonce i teď mi při pouhém přemýšlení trochu slzí oči,“ řekla Katya Echazarreta, které sedadlo zaplatila organizace Space for Humanity a zároveň se stala první astronautkou narozenou v Mexiku.


Výhled byl neuvěřitelný. Vidět úplné zakřivení Země a tenkou vrstvu atmosféry této krásné modré a hnědé planety, kterou máme, a pak jen černotu vesmíru v zářivém slunci. Mít tohle přímo před sebou a vidět to, byla opravdu transformační zkušenost,“ řekl Victor Vescovo. Pátý let s posádkou v kapsli New Shaperd, který trval přibližně 10 minut, byl úspěšně zakončen a ačkoliv společnost veřejně neuvádí cenu za místo v kosmické lodi, o zákazníky nemá nouzi. Blue Origin by chtěl navíc letos zdvojnásobit počet letů oproti loňsku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze