Posilující dávky vakcín proti COVID-19 mohou poškodit imunitu

Posilující dávky vakcín proti COVID-19 mohou poškodit imunitu
Fotografie: unsplash.com
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vyjádřila své pochybnosti o čtvrté dávce vakcíny proti COVID-19
  • Podle EMA je očkování posilovacích dávek každé čtyři měsíce nebezpečné pro imunitní systém

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vyjádřila své pochybnosti o čtvrté dávce vakcíny proti COVID-19. V současné době nejsou k dispozici žádná data, která by podpořila potřebu dalšího očkování proti koronaviru.


„Zatímco další posilující dávky mohou být součástí pohotovostních plánů, opakované očkování v krátkých intervalech nepředstavuje dlouhodobě udržitelnou strategii,“ řekl pro reuters.com zástupce EMA Mark Cavaleri. Podle něj je očkování posilovacích dávek každé čtyři měsíce nebezpečné pro imunitní systém. Je také potřeba získat více informací o variantě omikron, aby bylo jasné, zda jsou proti ní účinné současné vakcíny, nebo zda je potřeba vakcíny aktualizovat.

„Je důležité se o složení vakcín bavit. Chceme mít jistotu, že jsou účinné proti omikronu. Také musíme najít vhodný způsob vakcinace, abychom zabránili vzniku nových variant,“ dodal. EMA také uvedla, že nyní jedná s výrobci vakcín, kdyby bylo nutné aktualizovat jejich složení.

Diskuze ke článku
Tomáš Kulhánek
Tomáš Kulhánek
Už titulek je zavádějící-hovoří se o posilujících čtvrtých a následně krátce po sobě jdoucích dávkách. Zároveň je dobré si přečíst, co skutečně Cavaleri říká, našim "novinářům" často unikají některá slova. A tak se rodí guláš, ze kterého vzniká dezinformace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze