Poškozená kapsle Sojuz se odpojila od ISS a dorazila na Zemi

Poškozená kapsle Sojuz se odpojila od ISS a dorazila na Zemi
Fotografie: NASA
  • S sebou přivezla přibližně 218 kg nákladu
  • Pro astronauty by však při sestupu zemskou atmosférou mohla představovat nebezpečí
  • Kapsle byla vyzvednuta po dopadu v Kazachstánu a bude podrobena kompletní prohlídce

Kapsle Sojuz, která na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) přivezla v září minulého roku tříčlennou posádku, v prosinci utrpěla zásah mikrometeoritem a začala z ní unikat chladicí kapalina. Po přezkoumání Roskosmos rozhodl, že kapsle není bezpečná pro přepravu posádky a vrátí se na Zemi bez lidí. Již v únoru vyslala agentura k ISS prázdnou kapsli Sojuz MS-23.

Na odlet si však ještě dva kosmonauti Roskosmosu a jeden astronaut NASA počkají. Další start Sojuzu již s posádkou je naplánovaný aktuálně na září tohoto roku. Bez chladicí kapaliny by se při návratu mohla kapsle podle space.com zahřát až na 40 °C, což je už příliš pro to, aby byla kapsle pro posádku bezpečná. Je tak pravděpodobné, že Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a Frank Rubio stráví na ISS rok, než budou vystřídáni.

K odpojení kosmické lodi došlo v 11:57 středoevropského času a úplně prázdná na Zemi nedorazila – vezla podle agentury TASS asi 218 kg nákladu, jako jsou vědecké experimenty určené k další analýze nebo vybavení ISS. NASA uvedla, že kapsle přistála pomocí padáků o necelé dvě hodiny později (13:46 SELČ) v Kazachstánu, kde bude vyzvednuta Roskosmosem. Kapsli nyní čeká důkladná kontrola a následná oprava pro další využití.


ISS funguje bez potíží

Na fungování ISS neměl incident s unikající kapalinou žádný vliv – pokud tedy nepočítáme zdržení posádky. Jednalo se pouze o poškození kapsle, která slouží pro přepravu astronautů a kosmonautů. Aktuálně vesmírnou stanici obývá 7 lidí, kteří na ni provádějí experimenty, potřebné opravy a údržbu stanice. Spolupráce s Roskosmosem by měla trvat až do roku 2028, kdy chce Rusko postavit vlastní vesmírnou stanici.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze