Poslechněte si černou díru

Poslechněte si černou díru
Fotografie: NASA
  • Vědci z NASA přeměnili rentgenové paprsky na zvuk
  • Sonifikovali světelné ozvěny z černé díry vzdálené 7 800 světelných let
  • Ty zachytili pomocí observatoří Chandra a Swift

Černých děr je v našem vesmíru nespočet, ale trvalo velmi dlouho, než se je podařilo zachytit. První snímek černé díry, tedy spíše jejího okolí, se podařilo pořídit až v roce 2019 v galaxii Messier 87. Černé díry jsou velmi hmotné a díky své gravitaci pohlcují veškerou okolní hmotu. Ačkoliv z nich nemůže uniknout ani světlo, okolní materiál může produkovat intenzivní záblesky elektromagnetického záření. Toto záření se poté dále odráží od mračen prachu a plynu ve vesmíru. Tyto takzvané světelné ozvěny vědci z NASA přeměnili na zvuk.

Zvuk byl pořízen ze systému zvaného V404 Cygni, který se nachází asi 7 800 světelných let daleko od Země. Černá díra uvnitř tohoto systému je velká mezi pěti až desinásobkem hmotnosti Slunce. Jak se rentgenové paprsky pohybovaly směrem k Zemi, zachytily je observatoře NASA Chandra X-ray Observatory a Neil Gehrels Swift Observatory a zobrazily světelné ozvěny.

Astronomové na základě rychlosti světla určili přesnou vzdálenost k V404 Cygni, mohli tak určit, kdy k těmto erupcím došlo. Z obou observatoří se pak rentgenová data převedla do zvuku. „Pro rozlišení mezi daty ze dvou dalekohledů jsou data z Chandry reprezentována jako tóny s vyšší frekvencí, zatímco data ze Swift jsou nižší,“ uvedla NASA.


Co je NASA Chandra X-ray observatory?


Jedná se o teleskop, který je speciálně navržený k detekci rentgenového záření, zejména pak ve žhavých místech vesmíru, jako jsou vybuchující hvězdy a hmota kolem černých děr. Teleskop byl vypuštěn 23. července 1999 a obíhá kolem Země ve výšce až 139 000 km, aby se vyhnul rentgenovému záření, které pohlcuje zemská atmosféra.

Chandra obsahuje čtyři zrcadla, která jsou do sebe vnořená, je tak schopna zobrazit zářící pozůstatky explodovaných hvězd, stejně jako pozorovat oblast kolem supermasivní černé díry, která je ve středu naší galaxie. Teleskop také našel černé díry napříč vesmírem, přispívá tak k samotnému studiu temné hmoty i temné energie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze