Pozorování Webbovým teleskopem přináší nejpodrobnější poznatky o exoplanetách

Pozorování Webbovým teleskopem přináší nejpodrobnější poznatky o exoplanetách
Fotografie: NASA
  • Teleskop pozoroval exoplanetu WASP-39b všemi čtyřmi přístroji, aby určil podrobné složení její atmosféry
  • Detailní chemické složení exoplanet umožňuje zjistit, jak se planeta vytvářela
  • WASP-39b se tak stala nejlépe prozkoumanou exoplanetou mimo naši Sluneční soustavu

Teleskop Jamese Webba si podle NASA připsal další prvenství – exoplaneta WASP-39b se stala díky jeho pozorování nejlépe prozkoumanou exoplanetou mimo naši Sluneční soustavu. Poprvé se na tuto exoplanetu teleskop zaměřil letos v srpnu, kdy v její atmosféře detekoval oxid uhličitý. Další pozorování však přinesla zcela novou úroveň pozorovacích dat. Infračervená spektra všech čtyř Webbových přístrojů přinesla informace o prvních známkách fotochemie v atmosférách exoplanet. Údaje o chemickém složení jsou tak přesné, že umožňují dedukci toho, jak planeta vznikla.

Pozorovali jsme exoplanetu pomocí několika přístrojů, které dohromady poskytují široký pás infračerveného spektra a celou řadu chemických otisků, které byly až doposud nedostupné,“ uvedla Natalie Batalha, astronomka, která pomáhala při tomto výzkumu. Zjištění chemického složení planety by mělo do budoucna pomoci astronomům odhalit život na vzdálených planetách. Mezi nejzajímavější odhalení v atmosféře planety patří oxid siřičitý (SO2), který vzniká chemickými reakcemi mezi exoplanetou a světlem z její mateřské hvězdy. Na Zemi takto velmi podobně vzniká ozónová vrstva.

Kde se WASP-39b nachází?


WASP-39b je vzdálená od Slunce 700 světelných let v souhvězdí Panny. Jedná se plynného obra, který obíhá kolem své hvězdy tak blízko, že je rozžhaven na 900 stupňů Celsia, a rok zde trvá pouhé 4 pozemské dny. Tím, že obíhá tak blízko své hvězdy, se planeta stala vhodnou pro studium účinků záření z hostitelských hvězd na exoplanety.


Aby teleskop viděl světlo, které WASP-39b vyzařuje, sledoval ji ve chvíli, kdy procházela před svou hvězdou. Chemikálie v atmosféře absorbují různá spektra barev a astronomové podle barev, které chyběly, rozpoznali, jaké molekuly se zde nacházejí. Další nalezené složky v atmosféře exoplanety byly sodík, draslík a vodní pára.

Předpovídali jsme, co nám teleskop ukáže, ale bylo to přesnější, rozmanitější a krásnější, než jsem si ve skutečnosti myslela, že bude,“ řekla astrofyzička Hannah Wakeford. Podrobný seznam chemického složení exoplanety poskytne vědcům možnost zjistit, jak se tato planeta formovala. Webbův teleskop by tak mohl zcela přepsat poznatky o tom, jaké informace doposud astronomové o exoplanetách mají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze