Hustý prach ze Sahary se dostal až do Evropy a zbarvil oblohu do oranžova

Hustý prach ze Sahary se dostal až do Evropy a zbarvil oblohu do oranžova
Fotografie: unsplash.com
  • Prach ze Sahary zasáhl hlavně Španělsko, Portugalsko a Francii, kde způsobil špatnou kvalitu ovzduší
  • Na některých místech se prach ve vzduchu smíchal i s deštěm
  • Prach někde napadl až v několikamilimetrových vrstvách

Silný vítr, který doprovázel bouři Celia u severozápadního pobřeží Afriky, zvedl prach ze saharské pouště a vynesl ho až do atmosféry nad jižní Evropu. Prach zbarvil oblohu do oranžova a způsobil špatnou kvalitu ovzduší. Kromě prachu bouře přinesla i záplavové deště, což vedlo ke smíchání a vzniku bahna. Podle earthsky.org někteří lidé ve Španělku uvedli, že pršelo z nebe bahno.

Nejhorší kvalita ovzduší byla ve Španělsku, Portugalsku a Francii. Některé části Španělska byly dokonce varovány před extrémně nepříznivými podmínkami ovzduší, což obecně znamená nebezpečí pro všechny věkové kategorie, zvláště pak pro starší osoby, nebo astmatiky. Meteorologové předpokládají, že se prach přenese až na sever k Londýnu. I u nás jsme mohli pozorovat změnu barvy oblohy kvůli prachu v ovzduší.


Prach zbarvil ve středu ve Španělsku a Portugalsku oblohu do oranžova. Byl tak hustý, že se na autech i budovách tvořily několikamilimetrové vrstvy. Lyžařské středisko ve španělské Granadě muselo být uzavřeno, jelikož sníh byl pokryt prachem. Ten by se měl ke konci týdne rozptýlit. Pokud se dostane dále, meteorologové uvedli, že kvalita ovzduší již nebude tak narušena.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze