Před více než 150 lety byl položen základní kámen Národního divadla

Stalo se
Před více než 150 lety byl položen základní kámen Národního divadla
Fotografie: unsplash.com
  • V tomto díle se opět podíváme, co historie tento týden přinesla
  • Povíme si něco o položení základního kamene Národního divadla
  • Odstartovala raketa Apollo 10, byla popravena Anna Boleynová a také proběhlo první předávání Oscarů

V tomto díle se opět podíváme na to, co v historii tento týden přinesl. Začneme v České republice. 16. května roku 1868 byl položen základní kámen Národního divadla, které stojí na rohu Národní třídy a Masarykova nábřeží. Novorenesanční budova v Praze je asi nejznámější divadlo v tuzemsku.

Divadlo bylo otevřeno 11. června 1881. Téhož roku, ale 12. srpna, došlo k velkému požáru během dokončovacích prací. Požár byl velmi rozsáhlý a zničil kupoli, hlediště, jeviště i oponu. Znovuotevření tak proběhlo v roce 1883. Základní kámen byl položen zároveň s premiérou opery Dalibor od Bedřicha Smetany, která se hrála v Novoměstském divadle. Základní kameny měly být dovezeny z hory Říp a Radhoště, nakonec však byly dovezeny kameny i z dalších míst, jako byl Vyšehrad, Sušice, Hostýn, Blaník a další.

Národní divadlo

16. května roku 1929 se poprvé v Hollywoodu udělovaly Ceny Akademie (Academy Award) známé také jako Oscary. Jedná se o cenu udělovanou americkou Akademií filmového umění a věd v různých oblastech filmu. Ačkoliv se jedná převážně o americkou kinematografii, je Oscar považován za nejprestižnější filmovou cenu a aktuálně se řadí k nejvýznamnějších kulturním událostem v Hollywoodu.

Předávání Oscarů

Akademii filmového umění a věd založil v roce 1927 Louis B. Mayer s dalšími 35 osobnostmi kinematografie. První předávání cen bylo pojato jako banket a vstupenka stála pět dolarů. Oscara si odnesl například Charlie Chaplin nebo studio Warner Bros. Při druhém předávání byl však zájem již větší a vysílal se i přímý rozhlasový přenos. V roce 1953 bylo předávání Oscarů poprvé vysíláno v televizi pro USA a Kanadu. V roce 1966 se poprvé vysílalo předávání barevně a o tři roky později se vysílalo již mezinárodně. Od roku 2002 se udělují Oscaři v Dolby Theatre v Los Angeles.

Předávání Oscarů

Ani předávání Oscarů se nevyhnulo aféře. V roce 1940 noviny Los Angeles Times vydaly seznam vítězů ještě před vyhlášením cen. Aby k dalšímu prozrazení vítězů nemohlo dojít, od této chvíle byla zavedena metoda zapečetěných obálek, které se otevíraly až při samotném předávání. Obálky má na starosti firma PricewaterhouseCoopers, a to dodnes. Od prvního předávání cen se také několikrát měnily pravidla i kategorie. V roce 1949 byl například udělen první Oscar za nejlepší kostým a v roce 2002 byl poprvé vyhlášen nejlepší animovaný film – Shrek.

Nahlédneme ale ještě dále do historie. 19. května roku 1536 byla popravena Anna Boleynová. Od 1. června 1533 do roku 1536 byla anglickou královnou. Byla ale i druhou manželkou Jindřicha VIII. a matkou královny Alžběty I. Její manžel se ovšem zamiloval do královniny dvorní dámy Jany Seymourové a aby si ji mohl vzít, bylo nutné ukončit manželství s Annou. Královna Anna tedy byla obviněna z velezrady, cizoložství, incestu, čarodějnictví a pokusu o královraždu. Později byla sťata mečem.

18. května roku 1969 odstartovala kosmická loď Apollo 10 z Cape Kennedy. Jednalo se o misi s posádkou, která měla za úkol letět kolem Měsíce bez přistání. Mise byla úspěšná a let trval celkově 192 hodin. Mise Apollo 10 od NASA měla trojčlennou posádku – velitelem mise byl Thomas Ptafford, pilotem lunárního modulu byl Eugene Cernan a pilotem velitelského modulu byl John Young.

posádka Apolla 10

A co dalšího se v tomto týdnu stalo a mohlo by vás zajímat? V roce 1910 kolem Země proletěla Halleyova kometa a také odstartovala sonda Pioneer 12 k Venuši – mise byla úspěšná. Rok 1849 přinesl Abrahamovi Lincolnovi patent za vynález, který umožňoval zvedání plavidel přes útesy a překážky ve vodě. To z něj zároveň udělalo jediného prezidenta Spojených států, který patent měl. V roce 1898 automobilka Tatra sestrojila první automobil Präsident ve střední Evropě. V té době ujel 328 kilometrů za 14,5 hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze