Přemýšlíte o kariéře? Těchto 7 neobvyklých profesí může mít v budoucnu šanci

Přemýšlíte o kariéře? Těchto 7 neobvyklých profesí může mít v budoucnu šanci
Fotografie: Emmanuel Ikwuegbu, unsplash.com
  • Současný technologický rozvoj některé profese zruší, jiné vytvoří
  • Příležitost tak dostanou vypravěči příběhů pomocí nových technologií nebo analytici zaměření na velká data
  • Další skupinu profesí vytvoří rozvoj umělé inteligence

Když jsem se pak v patnácti rozhodoval, co dál dělat, pekařina pro mě byla jasná volba,“ prohlašuje jedna z postav v televizní reklamě na kávu. Dnešní náctiletí to bohužel tak jednoduché nemají. Rychlý technologický rozvoj hrozí, že některé profese učiní zbytečnými, zatímco vytvoří mnoho nových. Ale jaké to budou? Kdybyste někomu před 20 nebo 30 lety tvrdili, že se půjde dát živit hraním počítačových her nebo řečněním do webkamery, měli by vás při nejlepším za naivního snílka. Pojďme tedy podobně jako redaktoři thenextweb.com popustit uzdu fantazii a vážně i nevážně se zamyslet nad tím, jaké profese by mohly najít uplatnění za další dekádu či dvě.

Vypravěč příběhů v rozšířené realitě (Augmented Reality Storyteller)

Vyprávění příběhů je základním kamenem lidské kultury už od dob, kdy jsme seděli kolem ohně v jeskyních. Mění se pouze způsob jejich přednesu: od ústního podání přes písmo až po film a nakonec počítačové hry. Dalším krokem by mohl být ještě větší stupeň interaktivity v podobě rozšířené reality.

Její využití je v současnosti na úplném začátku a omezuje se na zábavné hříčky, jako je chytání pokémonů, ale objevují se i vážně míněné vzdělávací pokusy o historii určitých míst. Herní design a narace složitějších příběhů však bude potřebovat úplně nový přístup, docela odlišný od podání skrze obrazovky.

Prodavač v e-shopu (Digital Store Guide)

Když se objevily první elektronické obchody, všichni si pochvalovali mimo jiného i snížení nákladů – vedle kamenné prodejny na lukrativní adrese jde především o personál. Statický popis doprovázený fotografiemi a videem však člověka nahradí jen u určitého zboží a některých nakupujících.

Jak je stále více a více lidí tlačeno k nákupům na internet, bude potřeba, aby se e-shopy přizpůsobily i těm méně technicky zdatným. Anebo těm, kteří potřebují, aby je někdo „popostrčil“ a řekl jim, že přesně tuhle věc potřebují. Specialisty na nejrůznější značky nebo obory ostatně můžeme už dnes potkat i v českých digitálních obchodech a soudě dle zkušeností s nejrůznějšími chatboty se o svou pozici obávat nemusejí ani v budoucnu.

Veledatový analytik (Big Data Analyst)

Opět se jedná o pozici, která existuje už dnes, ale její potenciál je trestuhodně nevyužitý. Co přesně jsou velká data nejlépe pochopíte z našeho článku na mobilenetu, kde píšeme o anonymizovaném sledování mobilních telefonů a pohybu velkých mas obyvatelstva.

Článek je šest let starý, ale pořád aktuální. Dnes bychom ale teoreticky mohli mít informací daleko více třeba z různých nositelností. Představte si kupříkladu, že by někdo měl informace o míře stresu, jakou zažívají návštěvníci jednotlivých částí města. Jednotlivé problémy by se tak mohly začít řešit dřív, než je někdo nahlásí. Skoro jako v Minority Report.

Specialista místních rozvodných sítí (Microgrid Analyst)

Vzhledem k rostoucím cenám elektřiny a tlaku na přechod na obnovitelné zdroje směřuje vývoj k tomu, že skoro každý kousek volné střechy bude zakryt fotovoltaickým panelem. V současné době u těchto domácích instalací jde vyrobená energie do akumulátorů, kde pak vypomáhá napětí ze sítě. Účinnost současných panelů není taková, aby ji mělo smysl posílat někam dál.

Představte si ale teoretickou situaci, kdy odjedete na dovolenou, váš dům má skoro nulový odběr, zatímco soused chce uspořádat večírek s grilováním a saunováním. Nebylo by v takovém případě racionální přesměrovat tok energie k němu? Jakým způsobem to realizovat nejen technicky, ale finančně – to může být úplně nový obor energetiky.

Analytik spolupráce člověka se stroji (Man-Machine Collaboration Analyst)

Je zcela očividné, že spolupráci se stroji v budoucnu nevyhneme. V současné podobě jde ale o čistou segregaci. Prostory pro roboty na výrobních linkách jsou vyhrazené a mnohdy zde nalezneme i klece, aby nedošlo k úrazu.

Nejde však jen o to, aby roboti mohli pracovat ruku v ruce se svými lidskými protějšky. Bude potřeba i jasně vymezit spolupráci živých a neživých pilotů a řidičů.

Etik pro umělou inteligenci (Artificial Intelligence Ethics Officer)

Když už jsme u těch samořiditelných aut, určitě jste někdy slyšeli o Tramvajovém dilematu. Tento myšlenkový experiment nechává lidi simulovaně rozhodovat, na koho by měli pomocí výhybky nasměrovat splašenou tramvaj. Je lepší svou nečinností nechat umřít několik lidí. než se přičinit o smrt jednoho? Tato volba se pak dá donekonečna variovat odlišnými vstupními parametry – je například přijatelnější přejet skupinu seniorů namísto jednoho dítěte?

Bylo to jen takové zajímavé filozofické cvičení, dokud se po ulicích nezačala prohánět auta s nejrůznějšími asistenty, které se marketing snaží prodat jako „samořiditelná“. Současná právní úprava se snaží jít s odpovědností za řidičem, což ale popírá smysl autonomního provozu.

Detektiv pro umělou inteligenci (Artificial Intelligence Detective)

Z lidské společnosti vidíme, že navzdory všem psaným i nepsaným pravidlům se najdou případy, kdy je někdo poruší. V takovém případě nastupují opravné mechanismy v podobě policie a soudů.

Je jasné, že jakmile tady začneme mít systémy, které se budou rozhodovat podle svého uvážení, bude zde muset být také někdo, kdo dohlédne na jejich jednání. Důležitá nebudete ani tak otázka jako „kdo to udělal“, ale „proč to udělal“. Otázka motivu je ostatně klíčová i pro vyšetřování lidských zločinů a od detektivů vyžaduje i jistý, těžko popsatelný, instinkt. Ten bude potřeba i v případě, kde už běžná analýza kódu nebude stačit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze