Přistání na Venuši i smrt krále rokenrolu

Stalo se
Přistání na Venuši i smrt krále rokenrolu
Fotografie: pixabay.com
  • Dnes si připomeneme první úspěšné přistání na Venuši
  • Vrátíme se ke smrti Elvise Presleyho
  • A v tomto týdnu se také narodil Napoleon Bonaparte

Vítejte u dalšího dílu seriálu Stalo se, kde si připomeneme události z historie. Tentokrát se vrátíme do roku 1769, kdy se narodil Napoleon Bonaparte, poté se přesuneme do roku 1977, kdy zemřel Elvis Presley, a řekneme si také něco o sondě Veněra 7, které se podařilo přistát na Venuši – i když jen na chvilku.

17. srpna 1970 z kosmodromu Bajkonur odstartovala na nosné raketě Molnija–M sovětská vesmírná sonda Veněra 7 a zapsala se do historie tím, že jako první přístroj vyrobený lidmi přistála na Venuši. Předchozí pokusy dopadly neúspěšně, jelikož sondy byly zničeny v atmosféře planety. Sonda byla rozdělena do dvou částí, a to na orbitální modul a sestupovou část s padákem a tepelným štítem, díky kterému sestupový modul byl schopný vydržet teplotu 530 stupňů Celsia.

Venuše

K Venuši sonda dorazila 15. prosince a i přes předchozí nezdary vědci doufali, že na povrchu planety naleznou vodu. Při průletu atmosférou sonda pro zpomalení otevřela padák, ten se však kvůli atmosféře, která je z velké části tvořena oxidem uhličitým, odtrhl – Veněra 7 tak posledních několik metrů padala volným pádem. To mělo nejspíše za následek poruchu na vysílači a vědci si tak mysleli, že se sondou ztratili kontakt.

Vše se ale změnilo za týden, jelikož experti objevili v pozadí šumu slabý signál, který sonda vysílala. Zjistili, že sonda vysílala celkem 53 minut, z toho 20 minut z povrchu Venuše. Poté byla zničena obrovským tlakem a deštěm z kyseliny sírové. Sondě se také podařilo naměřit povrchovou teplotu, která se pohybovala okolo 500 °C a tlak v místě přistání byl 90krát větší než na povrchu Země. To představuje přibližně stejný tlak, jako je 900 metrů pod hladinou moře. Tyto informace tak definitivně vyvrátily, že by na Venuši mohl člověk přežít, stejně jako to, že by se na ní nacházela voda v kapalném stavu.

Venuše

Nyní se přesuneme do USA, kde 16. srpna 1977 zemřel Elvis Presley. Narodil se 8. ledna 1935 v Mississippi jako jedno z dvojčat, on však jediný přežil. Hudbu měl rád už od mládí, kdy se učil hrát na kytaru. V roce 1953 nahrál balady My Happiness a That's When Your Heartaches Begin. Jeho kariéra odstartovala naplno o dva roky později, kde se ho ujala nahrávací společnost RCA Records a také se začal objevovat v televizi + natočil první film Love Me Tender.

Elvis Presley

V roce 1957 dostal rozkaz k nástupu do vojenské služby, která mu byla odložena na březen 1958. Většinu vojenské služby strávil v Německu, kde potkal i svou budoucí manželku Priscillu, které v té době bylo pouhých 14 let. V roce 1960 se vrátil do USA a pokračoval v natáčení filmů a soundtracků. Až v roce 1968 vystoupil znovu sólově a jeho popularita opět stoupala.

V roce 1973 se Elvis s manželkou rozvedl, přibral, bral mnoho léků, ale i přes zhoršený zdravotní stav dále koncertoval i nahrával písně. 16. srpna 1977 našla Presleyho v jeho 42 letech jeho snoubenka Ginger Aldenová mrtvého. Ačkoliv zde bylo podezření na předávkování drogami, jako oficiální příčina smrti byl uveden srdeční infarkt.

Evlis Presley

A podíváme se ještě dále do minulosti, přesněji do 15. srpna 1769. V tento den se narodil na Kostarice Napoleon Bonaparte. V jeho devíti letech se přestěhoval do Francii kvůli vzdělání ve vojenské škole. Jeho otec umřel, když mu bylo 16 let, a to vedlo k předčasnému dokončení jeho studia a převzetí starosti o rodinu tím, že nastoupil jako podporučík do armády.

Napoleonova socha

Díky jeho úspěchům ve válečných tažení stoupal v hodnostech stále výše. Od roku 1800 zastával doživotní funkci prvního konzula a v roce 1804 se stal francouzským císařem. Po neúspěšném pokusu o dobytí Ruska byl donucen k abdikaci a poté byl vyhnán na ostrov Elba. Z ostrova se mu podařilo uprchnout a opět usednout na císařský trůn. Po bitvě u Waterloo abdikoval podruhé a byl vyhnán na ostrov Svaté Heleny, kde po necelých šesti letech, v roce 1821 ve svých 51 letech zemřel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze