Program Osvětlení za korunu snižuje obcím spotřebu elektřiny o 80 procent

Program Osvětlení za korunu snižuje obcím spotřebu elektřiny o 80 procent
Fotografie: ČEZ
  • Obce si svítidla nejdříve pronajímají a po letech přejdou do jejich majetku
  • Životnost LED svítidel je 20 až 25 let
  • Intenzitu svícení lze regulovat, což ještě snižuje náklady

Program Osvětlení za korunu, který nabízí společnost ČEZ Energetické služby z ČEZ ESCO, zaujal hlavně starosty malých vesnic, kteří chtěli pro své občany zmodernizovat veřejně osvětlení, ušetřit na provozních nákladech a přitom nezruinovat obecní pokladnu vysokými investicemi. Po roce od spuštění programu už energetici vyměnili osvětlení ve dvaadvaceti obcích a další instalace připravují.

Největší poptávku evidují od vesnic v Moravskoslezském a Plzeňském kraji, postupně se ale přidávají také obce z dalších regionů a o program se začínají zajímat i radní větších měst. Obce si svítidla nekupují, ale pronajímají. ČEZ Energetické služby hradí všechny náklady z úspor, které přináší výměna starého drahého systému za nový, moderní a úsporný. „Po pěti až deseti letech pronájmu, kdy se staráme také o provoz a servis svítidel, přejde osvětlení do majetku obcí a ty pak budou samy profitovat z nižší spotřeby,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Rostislav Díža. Životnost dodávaných svítidel je 80 až 100 tisíc hodin, což je při běžném provozu osvětlovací soustavy 20 až 25 let.

Osvětlení v Praze

Zajímavá je technická stránka investice. Ve většině malých obcí dosluhují výbojková svítidla se sodíkovými zdroji, které jsou nákladné na provoz, osvětlují celé okolí a zároveň mají nižší účinnost a zkreslují barvy. Naopak moderní LED svítidla, která energetici instalují, svítí přímo jen tam, kde je to potřeba a navíc se intenzita jejich svícení dá regulovat, například v noci v době nižší intenzity dopravy, až na 50 procent původního příkonu, což opět snižuje náklady. „V obcích, které si nové veřejné osvětlení pořídily, klesla spotřeba elektrické energie v průměru o 80 procent, a to bez nutnosti počáteční investice,“ upřesňuje Rostislav Díža.

S novinkou od energetiků jsou spokojeni například v Miloticích nad Opavou. „Občané si nové osvětlení chválí, mimo jiné proto, že jsme doplnili svítidla také na hůře osvětlená místa. Po zatím krátkém provozu jsme spokojení – odpadly časté opravy a za úspory energií, které Osvětlení za korunu přináší, můžeme po zaplacení a ukončení projektu realizovat další investice,“ řekl starosta Milotic nad Opavou Jan Papulčík.

Osvětlení

Výhody Osvětlení za korunu už na Bruntálsku využívají kromě Milotic nad Opavou také v Osoblaze, Slezských Pavlovicích nebo Razové, ale i v dalších regionech kraje, kupříkladu v Návsí, Jistebníku nebo Fryčovicích. V Plzeňském kraji teď využívají moderní LED svítidla od ČEZ ESCO například v obcích Žihle, Mířkov, Horní Bělá nebo Pačejov.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze