Project Starline od Googlu ukazuje, jak by mohla vypadat budoucnost videotelefonování

Project Starline od Googlu ukazuje, jak by mohla vypadat budoucnost videotelefonování
Fotografie: Google
  • Google se snaží odstranit neduhy současného kontaktu na dálku
  • Vyvinul na to speciální zařízení, které snímá a přenáší 3D obraz
  • Výsledkem je mnohem přirozenější kontakt

Telekonference a videohovory – zatímco před pandemií používali tento způsob komunikace jen nadšenci nebo odborníci, v zájmu sociálního distancování se s ním seznámil skoro každý, počínaje školáky. Jenže z praxe všichni známe, že za použití současných technologií není spojení vždy ideální a ne vždy se dostaví pocit, že s daným člověkem hovoříte tváří tvář. Přesně toho se bude snažit dosáhnout Project Starline, na kterém v současné době pracuje Google. Firma jeho existenci okrajově zmínila na konferenci Google I/O 2021, ale až nyní se 9to5google.com podařilo získat technické detaily, které ukazují, jak moc je systém složitý a jakým způsobem má fungovat.

Project Starline
Zařízení obsahuje celou řadu kamer, mikrofonů a dalších snímačů.

Naprosto přesně to popisuje složitý vědecký dokument, který zveřejnil sám Google. Základem systému je 3D zobrazování, prostorový zvuk (spatial audio) a komprese v reálném čase. Pak je tu něco, co vědci nazývají „průlomovým systémem světelného pole“. Z hardwarového hlediska se jedná hlavně o 8K obrazovku s úhlopříčkou 65" a obnovovací frekvencí 60 Hz. Obrazovku doprovází sada mikrofonů, světel a také kamer. Čtyři kamery s vysokou snímkovou frekvencí (120 FPS) jsou určeny pro sledování obličeje a odhadují 3D polohu očí, uší a úst s přesností přibližně 5 mm. Tři skupiny kamerových modulů zase snímají 3D video. Každá z nich obsahuje dvě infračervené a jednu barevnou kameru, zatímco spodní modul obsahuje další barevnou kameru se zoomem na obličej.

Celý systém pak vypadá jako hodně drahá a hodně komplexní telefonní budka. Google ji už testuje mezi svými zaměstnanci a jako výhodu tohoto řešení oproti běžným způsobům zdůrazňuje přirozenost celé komunikace. To se ukazuje například na zvýšeném množství gest, očního kontaktu a z toho plynoucí pozornosti, kterou věnujete partnerovi. Ve výsledku si tak podle Googlu zapamatujete až o třetinu více informací, než když vedete běžný videohovor.

Zajímavé také je, že vědecká práce zkoumá možnosti využití virtuální reality, ale tu zavrhuje kvůli vysoké hmotnosti a nedostatečným schopnostem dnešních VR a AR brýlí. Google se tak rozhodl vydat jinou cestou, než na jakou sází plánovaný Metaverse společnosti Meta.

Stejně jako Metaverse je i Project Starline prozatím pouze hypotetický koncept a není pravděpodobné, že by se v dohledné době objevil v komerční praxi. Cena takového zařízení by byla ostatně astronomická. Předpokládá se spíš, že získané vědomosti by Google mohl zužitkovat například v nové generaci mobilních telefonů nebo jiným podobným způsobem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze