Protilátky po první dávce vakcíny proti COVID-19 se projeví s větším odstupem

Protilátky po první dávce vakcíny proti COVID-19 se projeví s větším odstupem
Fotografie: unsplash.com
  • Podle imunologa je nejlepší provést vyšetření hladiny protilátek po šesti až osmi týdnech
  • Ochranný účinek vakcíny nastupuje nejdříve po třech týdnech

Podle imunologa Vojtěcha Thona z centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno a AKIMED je nejlepší vyšetřit hladinu protilátek u lidí očkovaných proti COVID-19 po šesti až osmi týdnech od podání vakcíny. Vojtěch Thon řekl ČTK, že jinak je to předčasné.

Thon takto reagoval na zveřejnění výsledků měření protilátek v Jihočeském kraji. Vyšetření bylo podle něj chybné. „Měření paměťových IgG protilátek se uskutečnilo nesprávně brzy po třech týdnech. Protilátky ve třídě IgG se masivně začínají tvořit až daleko později, správně se vyhodnocují za šest až osm týdnů, a ne předčasně za tři týdny. Výsledek měření je metodicky vadný, a proto falešně negativní, nemůže být brán jako relevantní,“ uvedl Thon.

Krev na vyšetření protilátek odebrali 140 mužům a 214 ženám mezi 11. a 16. únorem. Přesně 21 dnů po první dávce vakcíny. Protilátky mělo v průměru 63 % z dobrovolníků. Podle imunologa nastupuje ochranný účinek vakcíny nejdříve po třech týdnech od podání vakcíny.

Thon připomněl i očkovací strategii Velké Británie, kde se většina populace kvůli nedostatku vakcín nechá očkovat pouze jednou dávkou. Vakcína Pfizer je po první dávce dostatečně účinná a studie ukazují, že je vhodné podat druhou dávku s odstupem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze