První pacient dostal náhradu oka vytištěnou na 3D tiskárně

První pacient dostal náhradu oka vytištěnou na 3D tiskárně
Fotografie: Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research
  • K výrobě náhrady oka stačí sken prázdného očního důlku a fotografie druhého oka
  • O zbytek se postará speciální software a 3D tiskárna
  • Celý proces je tak rychlejší, levnější a méně náročný než současná ruční výroba

Náhrady za zničené oční bulvy doposud stály na pomezí vědy a umění. V případě potřeby „protézy“ bylo nutné na zakázku vyrobit skleněnou kouli, kterou pak bylo nutné ručně domalovat tak, aby co nejvíce odpovídala zdravému oku. Tento postup však může být v dohledné době značně zjednodušen díky objevu vědců z Fraunhofgerova technologického institutu, kteří celý proces zjednodušili zapojením 3D tisku.

oko
Náhrada není na první pohled vůbec poznat.

Jedná se o několik projektů, které na sebe navazují. Jako první bylo potřeba napsat software Cuttlefish:Eye. Ten je schopen vytvořit plány pro 3D tisk na základě skenu očního důlku a kalibrovaných fotografií zdravého oka. Software pak využívá 3D ovladač k tisku oka pomocí vícebarevné a multimateriálové 3D tiskárny. Výsledkem technologie 3D tisku a skenu zdravého oka je protéza, která vypadá realističtěji. Další výhodou technologie 3D tisku je, že ačkoli vytváří realističtější oční protézu, vyžaduje také jen zlomek času, než kdyby se vytvářela individuálně ručně. Nový způsob měření je také mnohem méně invazivní než stávající fyzické způsoby.

Na oční protézu po celém světě čeká nebo si ji nemůže dovolit více jak 8 miliónů lidí. Jedna tiskárna by za rok zvládla uspokojit poptávku 10 tisíc z nich, což je přibližně počet nových pacientů v Evropě za rok. V současné době běží klinická studie s čtyřmi desítkami dobrovolníků, při níž se sleduje zejména stálost použitých materiálů při dlouhodobém používání. Za rok už by mohly být známé první výsledky, čímž by mohl začít schvalovací proces pro klinickou praxi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze