První plovoucí město na světě už za několik let na Maledivách

První plovoucí město na světě už za několik let na Maledivách
Fotografie: Waterstudio
  • Město bude mít na 5 000 bytových jednotek a mohlo by být domovem až pro 20 000 obyvatel
  • Postaveno bude kousek od Male a budou v něm zakázána auta
  • Plovoucí město bylo navrhnuto tak, aby bylo co nejvíce ekologické

Souostroví Maledivy se skládá z téměř 1 200 ostrovů, které jsou v průměru jen metr nad mořem. Zvyšující hladina moří tak brzy může ostrovy vymazat z mapy. Architektonická společnost Waterstudio navrhla Maledivské plovoucí město (Maldives Floating City) a byty by mohly být dostupné už od roku 2024. Maledivská vláda již dala návrhu zelenou a plovoucí město, které odolá navyšování mořské hladiny díky ekologicky plovoucím konstrukcím, by se mělo začít stavět co nevidět.

Maledivské plovoucí město (MCF) bude mít několik tisíc nízkopodlažních budov a bude vystavěno poblíž hlavního města Male, přibližně 10 minut cesty lodí. Kromě domů se také plánují i jiné nemovitosti jako hotely, školy, obchody, nemocnice nebo restaurace. Toto první plovoucí město na světě by tak mělo být ukázkou pro ta budoucí. Město navíc bude podporovat růst korálů, jelikož na konstrukci, která bude umístěna pod vodou, budou připevněny umělé korálové banky. Mimo to korálové útesy podle ubm-development.com fungují jako přírodní vlnolam a poskytují obyvatelům více bezpečí.

Maledivské plovoucí město

Město bude postaveno modulárně, aby bylo možné zaručit kvalitu, krátkou dobu výstavby i efektivní údržbu. Elektřina by byla vyráběna přímo ve městě ze solárních zdrojů a jako klimatizace by měla sloužit čerpaná voda z hlubin moře. A aby byla podpořena ekologie co nejvíce, bude zde platit zákaz aut a povoleny budou pouze jízdní kola a nehlučné elektrokoloběžky nebo buginy.


Plovoucí domy i jiné budovy budou v právním systému považovány za nemovitosti, aby bylo možné je pojistit a financovat. Celkový počet obyvatel se do budoucna odhaduje až na 20 000. Každý dům bude mít 100 metrů čtverečních a na střeše terasu. Plovoucí město bude obsahovat na konci výstavby celkem 5 000 bytových jednotek a veškerá výstavba by měla být hotová do čtyř až pěti let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze