První start indické rakety skončil chybným rozmístěním satelitů

První start indické rakety skončil chybným rozmístěním satelitů
Fotografie: ISRO
  • Nosná raketa měří 34 metrů a skládá se ze čtyř stupňů
  • V neděli vypustila na špatnou oběžnou dráhu dva satelity
  • Satelity jsou již nefunkční

Nová nosná indická raketa měří pouze 34 metrů, ale dokáže vypustit družice o váze 10 až 500 kg na nízkou oběžnou dráhu Země. Svůj první start provedla v neděli 7. srpna z odpalovací rampy vesmírného střediska Satish Dhawan a nesla dva satelity. Malá nosná raketa se skládá z celkem čtyř stupňů. Tři stupně jsou poháněny tuhým palivem a čtvrtý stupeň, ve kterém jsou uloženy satelity, kapalným.

Právě čtvrtý stupeň rakety, který indická kosmická agentura (ISRO) nazývá v popisu mise jako modul pro úpravu rychlosti, vypustil satelity na špatnou oběžnou dráhu. „Satelity byly umístěny na eliptické dráze namísto kruhové,“ řekl předseda ISRO Sreedhara Somanath po startu. Satelity měly kroužit kolem Země ve výšce 356 kilometrů, eliptická dráha ale způsobila, že satelity by obíhaly ve výšce mezi 356 km až 76 km nad Zemí. Podle space.com již proběhla deorbitace. Představitelé ISRO uvedli, že problém s vypuštěním na oběžnou dráhu způsobilo selhání senzoru, nyní plánují vyšetřování poruchy a poté podniknout druhý zkušební let.


První satelit z nedělní mise nesl název EOS–02 a vážil 135 kg. Jednalo se o experimentální družici pro pozorování Země, kterou navrhla a postavila ISRO. Druhým satelitem byl pouze 8kg CubeSat s názvem AzaadiSAT, který v sobě ukrýval 75 různých užitečných zatížení od studentek z celé Indie (každé vážilo přibližně 50 gramů).

Indie včetně této nové nosné rakety má již tři. Dalšími jsou 44metrová Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), která je schopna vynést na oběžnou dráhu až 1 750 kg, a Geosynchronous Satellite Launch Vehocle (GSLV), která dokáže vynést na oběžnou dráhu užitečné zatížení o váze 5 000 kg, nebo 2 500 kg na přechodovou dráhu ke geostacionární dráze, která je ještě výše.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze