Raketa Artemis se přemístí na odpalovací rampu

Raketa Artemis se přemístí na odpalovací rampu
Fotografie: NASA
  • Přesun z montážní budovy je naplánován na 4. listopadu
  • Start proběhne nejdříve 14. listopadu
  • Opravy jsou téměř dokončeny, chybí ještě testování systému ukončení letu

Tým Artemis se chystá k přesunu rakety Space Launch System (SLS) a kosmické lodi Orion z montážní budovy na odpalovací rampu 39B v pátek 4. listopadu. Několikahodinový přesun by měl začít v 17:01 SELČ. Samotný start je naplánovaný nejdříve na 14. listopadu. NASA uvedla, že opravy, na které tým přišel při kontrolách, jsou téměř dokončeny. Inženýři například vyměnili baterie na přechodném stupni kryogenního pohonu nebo naistalovali nové letové baterie. Bylo také dokončeno nabíjení sekundárního užitečného zatížení v adaptéru kosmické lodi Orion.


Jako poslední proběhne testování systému ukončení letu, jelikož tento test má jen omezenou platnost a poté je potřeba jej provést znovu. Při předchozím pokusu o start NASA zažádala Americké vesmírné síly o výjimku, která jí byla udělena. To by se však již nemuselo opakovat. Systém ukončení letu je důležitý – pokud by při startu došlo u rakety k vychýlení z kurzu, byla by zničena.

Co je cílem Artemis?


Mise Artemis chce lidi vrátit po více jak 50 letech na povrch Měsíce a začít jej pomalu osidlovat. Artemis I je tak prvním zkušebním letem, který má ukázat, zda je toho raketa Space Launch System a kosmická loď Orion schopná. Celá mise by měla trvat 42 dní, během kterých se ověří, zda je Orion bezpečný pro astronauty. Při této misi se na Měsíci nepřistane, ale poletí se až za Měsíc, a to do vzdálenosti 60 000 kilometrů – poté se Orion vrátí zpět na Zemi.

Pokud vše dopadne dobře, může odstartovat mise Artemis II, která se vydá na testovací let i s lidskou posádkou. Ani u této mise se nepočítá s přistáním na Měsíci. To přijde až s misí Artemis III. Čtyřčlenná posádka dosud nebyla vybrána, ale již nyní je jisté, že mezi vybranými bude i žena. Z této posádky se poté dva astronauti dostanou na povrch Měsíce, kde by měli strávit přibližně 6,5 dne. Zbývající dva astronauti mezitím budou čekat v kosmické lodi Orion. Tyto naplánované mise se však neustále posunují a odkládají. Artemis I měla být dle původních plánů dokončena a NASA se měla soustředit již na druhou misi. Zatím však zůstává otázkou, zda bude start v listopadu úspěšný a nepřeruší jej opět zjištěná závada.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze