Raketa Sojuz vynesla čtyři satelity a zítra odstartuje k ISS

Raketa Sojuz vynesla čtyři satelity a zítra odstartuje k ISS
Fotografie: Roskosmos
  • Na oběžnou dráhu raketa vypustila tři komunikační satelity a jeden demonstrační
  • Další start je naplánován na zítra 2:20 SELČ z kosmodromu Bakonur v Kazachstánu
  • Sojuz vynese nákladní kosmickou loď Progress k ISS

Ačkoliv spolupráce s Ruskem na vesmírných startech je nyní kvůli uvaleným sankcím velmi omezená, nosná raketa Sojuz stále vynáší na oběžnou dráhu satelity. Naposledy o víkendu dopravila na oběžnou dráhu celkem čtyři – tři komunikační a jeden demonstrační. Raketa odstartovala 22. října v 21:57 SELČ z kosmodromu Vostočnyj na východě Ruska, což byl vůbec první letošní start z tohoto místa.

Tři komunikační satelity, z nichž každý váží 280 kilogramů, se připojily ke konstelaci Gonets-M, která obíhá Zemi ve výšce přibližně 1 500 kilometrů. Satelity jsou určeny pro přenos dat a poskytování mobilních a satelitních služeb. Čtvrtý satelit s názvem Skif-D představuje prototyp prvního ruského satelitu pro poskytování širokopásmového internetu v odlehlých oblastech Ruska. Systém Skif by se podle russinaspaceweb.com měl později skládat z 12 satelitů, ty budou schopny přenést na Zemi 100 gigabitů dat za sekundu. Raketa na oběžnou dráhu vynesla celkem přes tunu užitečného zařízení.


Na další start nebude Roskosmos čekat příliš dlouho – poletí se zítra dvě hodiny a dvacet minut po půlnoci. Raketa Sojuz odstartuje tentokrát z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a vyšle nákladní kosmickou loď Progress MS-21 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). S sebou poveze přes 2,5 tuny nákladu, včetně vody, paliva, jídla a různého vybavení pro experimenty. NASA bude start a pozdější dokování k ISS vysílat živě.

Roskosmos také na Telegramu uvedl, že kosmická loď Progress MS-19, která byla k ISS vypuštěna 15. února letošního roku a vezla zásoby o celkové hmotnosti 2,5 tuny, se v pondělí odpojila od modulu Poisk, který se nachází na ruské části ISS, a později vstoupila do atmosféry, kde z velké části shořela. Zbývající části řízeně dopadly do místa zvaného Hřbitov kosmických lodí v Tichém oceánu. Na tomto místě jsou například i pozůstatky první vesmírné stanice Mir, která do oceánu dopadla 23. března 2001.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze