Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
test

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

Uklízecí maniak

Robotické vysavače se již staly nepostradatelnou součástí mnoha domácností a je přitom jedno, jestli kvůli čtyřnohému příteli či neposedným dětem. Jakmile si na ně zvyknete, nechcete jinak. O svých přednostech se nás dnes bude snažit přesvědčit RoboVac L70 Hybrid, který se pyšní opravdu velkou plejádou funkcí, navíc zabalených ve velmi elegantním provedení.

Náš nekonečný seriál testování robotických vysavačů samozřejmě pokračuje i v roce 2020, tentokrát se podíváme na opravdového uklízecího maniaka – RoboVac L70 Hybrid od společnosti Eufy (Anker). Jako jeden z mála se chlubí laserovou navigací, inteligentním systémem mokrého mopování a také technologií, která přizpůsobuje sací výkon na základě povrchu. To vše navíc dostanete v jednom elegantním balení.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid je na tuzemském trhu k dispozici za zhruba 13,5 tisíce korun a na nás je zodpovědět, zda se za tuto částku vyplatí, nebo ne. Už teď však můžeme říci, že „našlápnuto“ má opravdu dobře.

Technické parametry Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

Rozměry 35,6 × 35,6 × 10,3 cm
Hmotnost 3,85 kg
Orientace v prostoru laserová navigace „iPath“ (inteligentní mapování prostoru v reálném čase) a tvoření „AI Map“ prostoru
Výkon 2 200 Pa
Další funkce ovládání přes mobilní aplikaci skrze Wi-Fi, BoostIQ automaticky zvyšuje sací výkon při detekci většího znečištění, vytvoření virtuální zdi za pomoci aplikace EufyHome, extra boční kartáček pro vymetání v rozích, podpora hlasových asistentů, indikace prázdné nádoby na vodu
Prevence pádu ze schodů ano, spodní senzory
Nárazníky/ochrana tlakové senzory/gumové pásy
Dálkové ovládání aplikace EufyHome pro iOS a Android
Mokré mopování ano, systém elektronického řízení prosakování pumpou
Wi-Fi ano (pouze 2,4 GHz)
Zásobník na nečistoty/vodu 0,45/0,2 litru
Plánovaný čas úklidu ano (denně ve stanovený čas), skrze aplikaci EufyHome
Vhodné povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen, koberec s nízkým vlasem
Virtuální stěna skrze aplikaci EufyHome (No-Go a No-Mop Zone)
Zónový úklid skrze aplikaci EufyHome
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Pokračování v úklidu po dobití ano
Baterie Li-ion, 5 200 mAh
Výdrž 150 minut (standardní režim), 120 minut (Turbo), 90 minut (MAX)
Doba nabíjení 4,5 hodiny
Cena 13 490 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid vám dorazí v elegantní bílé krabici, z níž se se dozvíte základní informace. Uvnitř je kromě samotného robotického vysavače i hybridní nádoba na prach a vodu 2v1, která je v robotu již nainstalována a ve které se nachází i štěteček na nečistoty. V balení je dále dokovací stanice, do které lze schovat i přívodní kabel, mopovací základna, mopovací hadřík (1 kus) a voděodolná podložka, kterou lze umístit k nabíjecí stanici, a chrání tak podlahu před prosáknutím vody z hadříku.

Kontejner na nečistoty a vodu se dá oddělit, ale jinak tvoří kompaktní celek

Velkou výhodou je velmi podrobný manuál v českém jazyce, který vás provede kompletním nastavením i odstraněním různých problémů. Škoda jen, že Anker nepřidal i druhý hadřík pro mopování či náhradní filtr.

Konstrukční zpracování: čistočistý elegán

Ihned po vybalení jsme byli příjemně překvapeni z designu. I když se zdá, že všechny robotické vysavače vypadají podobně, opak je pravdou. Právě detaily se odlišují a ne každý působí tak prémiovým dojmem jako Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid. Možná za to může bílá barva v kombinaci s měděným orámováním, možná strukturovanost plastů. Tak či tak, s designem jsme spokojeni, stejně jako návštěvy, které si nového přírůstku do chytré domácnosti povšimly.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

Tělo plastové a je to zcela logické – pro podobné produkty je plast pro svou odolnost obecně nejvhodnějším materiálem. Je opatřen gumovými nárazníky po obvodu, aby robot neponičil sebe ani nábytek. Vaše podlaha i uši pak ocení měkčená kolečka, díky kterým se po podlaze pohybuje velmi elegantně. Rozměry činí 35,6 × 35,6 × 10,3 cm, hmotnost 3,85 kg. Jde téměř o standardizované rozměry, podobně velké jsou i konkurenční produkty. Hmotnost je rovněž přijatelná, stejně jej budete přenášet jen výjimečně při čištění, případně pokud máte mezonetový byt.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
Laserová navigace se ukrývá pod výstupkem

Velkou pochvalu si Anker zaslouží za použití matných plastů, na těle tedy neuplývají otisky prstů a viditelné nebudou ani vlasové škrábance, které se dříve či později na těle objeví. Bílá barva působí elegantně, samozřejmě ale poletující prach přitahuje více než tmavý povrch. Naštěstí stačí jednou přejet prachovkou a je hotovo, prach se i přes strukturovaný povrch nijak výrazněji nedrží.

Anker si zaslouží pochvalu za použití matných plastů.

Eufy RoboVac L70 Hybrid k orientaci v prostoru využívá laserovou navigaci umístěnou v „majáku“ na jeho těle. „Maják“ sice nad okolní povrch vystupuje, ovšem nikterak markantně, i pod nižší nábytek se robot spolehlivě dostane. V orientaci pomáhají také tlakové (po obvodu i u „majáku“) a infračervené (na bocích a ze spodní strany) senzory. Hlídají vzdálenost od zdi, senzory na spodní straně poté přístroj chrání před pádem ze schodů. Bílá barva je výhodná v tom, že senzory na první pohled vidíte, je tedy mnohem snazší čištění od prachu (a tím zajištění bezproblémové funkčnosti).

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
Nádoba na nečistoty a vodu se dá rozpojit

Vysavač je vybaven bočním i spodním kartáčem. Zatímco boční pomáhá při vymetání rohů, spodní a hlavní zachytávají větší nečistoty, vlasy, srst domácích mazlíčků atp. Hlavní kartáč lze vyčistit snadno, stačí odemknout dvířka a vyjmout jej. Například k odstranění vlasů lze využít přibalený kartáček s malým nožíkem.

Na vrchní části jsou pak dvířka, která lze snadno odklopit díky mírnému propadu a dostat se k hybridní nádobě na prach i vodu. Ano, nádoba je 2v1, obě části však lze oddělit, třeba když je budete chtít čistit, případně půjdete nalít vodu. Celý princip ale chválíme, povětšinou je nutné nádobu při mokrém mopování vyměňovat, to se RoboVacu L70 Hybrid netýká. Nádobu na prach vyprázdníte buď tak, že odklopíte filtr, nebo vycvaknete celou část pro mokré mopování. V obou případech jemným poklepáním vysypete všechny nečistoty snadno a rychle. V prostoru pod víkem je pak resetovací tlačítko.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
Na těle jsou dvě hardwarová tlačítka v malém gumovém pásu

Vysavač lze ovládat jak skrze aplikaci, kterou si detailně probereme později, tak tlačítky, která jsou na jeho čele. Jde o tlačítko pro návrat do dobíjecí stanice a tlačítko pro zahájení úklidu, jsou pogumovaná a velmi snadno se tisknou. Těší nás i výrazné LED podsvětlení, kdy se barva mění v závislosti na stavu nabití či uklízení (modrá, fialová, červená). Nechybí ani LED, která signalizuje připojení k Wi-Fi.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

Celkově chválíme za hybridní nádržku na nečistoty i vodu, pěkný design i kvalitní zpracování. Někdo by mohl namítnout, že bílá barva není nejvhodnější, ovšem na druhou stranu díky ní lze lépe detekovat zanesení senzorů.

Výdrž a nabíjení: dlouho vydrží a inteligentně se dobíjí

Dostáváme se k důležité části: výdrži. Eufy RoboVac L70 Hybrid je osazen Li-ion baterií s kapacitou 5 200 mAh, což je velmi slušná hodnota. Lze jej nabíjet pouze s nabíjecí stanicí, která je součástí balení a která nabíjení zajišťuje pomocí dvou kovových plošek. Žádný „kulatý“ konektor přímo na těle nenajdete. Vysavač zvládne návrat do stanice sám, stejně z ní umí automaticky vyjet, pokud musel kvůli docházející energii úklid přerušit. Důležité je, že následně pokračuje přesně tam, kde s úklidem přestal. To je výhodné – nečerpá totiž energii na místa, která už uklizená jsou.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
Nabíjecí základna

Výrobce udává výdrž zhruba 2,5 hodiny, a to ve standardním režimu či režimu BoostIQ, který zvyšuje výkon dle míry nečistot v dané místnosti. To znamená, že pokud detekuje větší množství prachu či kusový koberec, výkon se zvýší a následně zase sníží. V takovém případě jsme se dostali v průměru na výdrž 130 až 140 minut, což je nadprůměrná hodnota.

Výdrž na jedno nabití je nadprůměrná.

Pokud vysavači nařídíte, aby po celou dobu fungoval v režimu MAX, výdrž se sníží zhruba o třetinu, tedy na 80 na 100 minut. Spolehnout se však můžete na to, že vysáto bude naprosto precizně, a to i v případě, že jde o velmi zanedbaný prostor s množstvím větších nečistot.

Nabíjení samotné není nejrychlejší, zde se Eufy RoboVac L70 Hybrid řadí k průměru. Nic však není tak horké, jak se může zdát, je totiž inteligentní a nabíjení si zajišťuje dle potřeby. Co to znamená? Jakmile kapacita baterie klesne pod 20 %, vyhledá nabíjecí stanici. Když se dostane na 80 % energie, vysavač automaticky „douklízí“ zbytek a opět pokračuje v dobíjení. Právě tento princip zajistí, že nikdy nebudete dobíjet od nuly, stejně tak nebudete muset čekat na to, až se nabije na maximum. Na jeden zátah navíc zvládne i prostor o výměře více než 100 m², což můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti.

Aplikace EufyHome: mějte Eufy pod palcem

Alfou a omegou celého řešení je aplikace EufyHome, která je, pro využití plného potenciálu, naprosto nezbytná. Aplikace je dostupná pro iOS i Android zdarma. Prvotní spárování je velmi snadné: stačí se držet návodu, vysavač se automaticky připojí k domácí Wi-Fi síti, na vás je jen zadat heslo a na krátkou chvíli se připojit k Wi-Fi síti vysavače, aby proběhlo spárování.

Stáhnout EufyHome

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Následně ho již můžete ovládat odkudkoli, tedy i přes mobilní data z druhého konce světa – podmínkou je, aby byl stále připojen k Wi-Fi, zbytek totiž obstarají cloudové služby, se kterými komunikuje. Dodáme, že robot nabízí i hlasový výstup. Má vlastní reproduktor, bohužel ale mluví pouze v angličtině. Dokáže vás například informovat o zahájení/ukončení vysávání, zajetí do dokovací stanice a také o problémech – například, když se zamotá/zasekne. Jazyk i hlasitost lze regulovat právě v aplikaci EufyHome.

Úvodní průvodce

Jakmile máme spárováno, aplikace požádá o pojmenování vysavače a následně zobrazí úvodní nabídku. V tuto chvíli je vhodné najít nejvhodnější místo pro nabíjecí stanici, aby mohl být proveden sken prostoru. Díky laserové navigaci se nasnímá prostor, který se následně překresluje do mapy. Ta je vodítkem pro vás a umožní zpřístupnit další nastavení. Doplníme, že při prvním projíždění místnosti může vysavač narazit na určité překážky (například tmavý nábytek a skleněný stůl), jakmile si je však „osahá“, příště se jim vyhne, protože o jejich existenci bude vědět.

Vysavač můžete ovládat odkudkoli, nejen v domácí síti.

Vysavači můžete skrze aplikaci nařídit takzvané „No-Go Zone“ a „No-Mop Zone“. Tyto zóny určují, kde se nemá pracovat, tedy kam nemá jezdit vůbec a kde nemá mopovat, pokud spustíte režim mokrého čištění. Je logické, že kupříkladu kusový koberec v obývacím pokoji nebudete chtít mopovat. Co se týká „No-Go Zone“, zde se bavíme o klasické virtuální zdi (typicky pro část s hračkami v dětském pokojíčku nebo vjezd na schodiště). Obě funkce lze kombinovat a části, které si nepřejete vysávat/mopovat můžete nastavit dle libosti, tedy různě velké či malé celky (na mapce vyobrazeno jako červené a oranžové zóny).

Vysavač mapuje prostor pomocí laserové technologie

Pokud chcete mít úplnou jistotu, že vysavač nebude najíždět na překážky (například průhledné nohy stolku), můžete kombinovat jak paměť vysavače (AI Map a laserové navigace), tak „No-Go Zone“. V našem případě se jednalo o část ve druhém patře vedle schodiště, kudy by se vysavač mohl snažit dostat a hrozilo by tak zaseknutí mezi zábradlím a podlahou.

Dostáváme se k další důležité funkci: „Zone Clean“, tedy zónovému čištění. Jakmile je prostor nasnímaný, můžete vybrat přesnou část v bytě, které má být při úklidu věnována zvýšená pozornost. Nastavení zónového čistění je stejně snadné jako nastavení místa „No-Go Zone“ a „No-Mop Zone“. Doplníme, že jakmile vysavač uklidí vytyčený prostor (a to až dvakrát za sebou), vrátí se zpět k dokovací stanici.

EufyHome

K dispozici je i funkce plánování, kdy můžete nastavit automatické sepnutí ve stanovený den a čas. Bohužel nelze nastavit, jaký prosto bude v daný čas uklízen, je tedy nutné buď zavřít dveře mezi místnostmi, nebo nastavit „No-Go Zone“.

Skrze aplikaci lze přizpůsobit i výkon sání. Buď se můžete spolehnout na automatiku (BoostIQ), nebo si vybrat mezi módy Quiet, Standard, Turbo, Max a Mop-only. Poslední je vhodný, když chcete pouze vytírat, ale ne vysávat. Vysavač standardně zvládá obojí, tedy vysávání a vytírání zároveň.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
O dávkování vody se stará pumpa

Vrátíme se ale zpět k mokrému mopování. Kromě „No-Mop Zone“ lze skrze aplikaci nastavit také míru prosakování vody. To znamená, že pokud máte podlahu více znečištěnou, můžete navolit vysoký průtok. Na běžné znečištění stačí střední/základní. Tomu samozřejmě odpovídá i plocha, kterou je schopen vysavač takto mopovat. Na základní režim jde asi o 30 až 35 metrů čtverečních, na středí 22 až 27 metrů čtverečních a na nejvyšší režim zhruba 15 až 20 metrů čtverečních, což odpovídá menší místnosti. Pokud tedy budete chtít vytřít celý byt, počítejte alespoň s třemi doplněními vody, která má být čistá, tedy bez speciálních přípravků, které by mohly ucpat trysky. Uvolňování vody ze zásobníku je řízeno pumpou, jakmile tedy mopování ukončíte, voda okamžitě přestane odkapávat a nehrozí potopa. Vždy doporučujeme vodu zcela využít (vypumpovat), z nádoby se totiž špatně vylévá. V opačném případě musíte počkat, dokud voda zcela nevyschne.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

V aplikaci lze dále nastavit sdílení mezi různými uživatelskými účty a rovněž aktualizovat firmware. Ač je prostředí velmi líbivé a moderní, není však lokalizované do češtiny. Pár anglických výrazů je tedy nutné nastudovat, případně se orientovat podle piktogramů. Stejně tak mají smůlu majitelé patrových bytů či domů, do paměti zvládne RoboVac uložit jen jedno poschodí a pokud jej přemístíte do jiného patra, mapa se smaže a vytvoří nová.

Angličtinu budete potřebovat, i pokud vysavač propojíte s hlasovými asistenty. Anker podporuje Amazon Alexu a Google Asistenta. Pokud jej přidáte, můžete díky hlasovým povelům vysavač uvést do provozu, případně jej poslat zpět do nabíjecí stanice. Podpora Apple HomeKit chybí.

Zkušenosti: je to pracant

Hned na úvod zmíníme, že aplikace je pro plné využití nezbytná, a proto, pokud nemáte možnost propojit vysavač s aplikací, poohlédněte se raději po základnější (a tím pádem levnější) alternativě. Jestli však tuto možnost máte, budete spokojeni jako my.

Díky dlouhé výdrži nebyl problém vysát ani byt, ve kterém jsme vysavač testovali, a to konkrétně o výměře 120 metrů čtverečních. Velkým benefitem je laserová navigace a tou tvořená AI Map. Díky této kombinaci totiž můžete snadno rozvrhovat úklid po částech. Velkým benefitem je i možnost tvořit různé zóny, do kterých nechcete, aby vysavač zasahoval. Místo několika virtuálních stěn, které se běžně dodávaly k dražším robotickým vysavačům, si vystačíte pouze s aplikací.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid
Pokud chcete mopovat, musíte naplnit menší z obou nádob

Určitě hlavní výhodou je vysoký výkon, který si hravě poradí s tvrdou podlahou i kusovým kobercem. Automaticky řízený výkon díky technologii BoostIQ se postará o poctivý úklid, navíc šetří energii, což oceníte právě ve větších bytech. Ve všech případech postupuje robot systematicky, tedy jednu část nikdy nevysaje vícekrát, pokud mu k tomu nedáte povel. I díky tomu je účinnost vysávání velmi vysoká, protože klasické vysavače bez navigace jezdí zkrátka nahodile a tím čerpají drahocennou energii, navíc nemusí vysát dokonale ve všech částech místnosti. V krátkosti se zaměříme také na filtr, ten sice neplní certifikaci HEPA, ale je mu svým složením velice podobný, je třívrstvý.

Velkým benefitem je i možnost tvořit různé zóny.

Ohledně mopování, buďme upřímní: mopování je u robotických vysavačů spíše věc navíc a nepříliš užitečná funkce. Hadřík je většinou malý, kvůli malému přítlaku málokdy odstraní větší nečistoty například v kuchyni. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že i s robotickým vysavačem lze poměrně slušně vytřít, především v momentě, kdy zvýšíte průtok odkapávání. Ano, nádržka na vodu není moc velká, a je tak nutné počítat s průběžným doplňováním, stejně tak se hůře čistí a vylévá, ale za ten komfort nám to ve většině případů stejně stálo. Jakmile navíc voda dojde, aplikace vás o tom informuje, takže se nemusíte obávat, že by vytírali „na sucho“.

Spokojeni jsme byli i s aplikací a možností vzdáleného ovládání, na všechny pokyny robot reaguje okamžitě. Hlasový výstup pomůže, pokud umíte alespoň základně anglicky, v opačném případě jej můžete vypnout.

Hledáte nějaké nedostatky? Pokud se smíříte s anglickým prostředím aplikace, negativa se hledají jen stěží. Někomu může vadit menší nádoba na vodu, případně delší doba nabíjení, ovšem oproti konkurenci Eufy RoboVac L70 Hybrid nijak nezaostává, ve většině případů je tomu naopak.

Zhodnocení: maximum snahy

V průběhu testování Eufy RoboVac L70 Hybrid jsme si užívali fakt, že máme vždy pečlivě uklizeno. Kladně hodnotíme téměř vše a při pohledu na cenovku se nám zdá, že plně odpovídá. Mohla by být nižší, ovšem už za cenu ústupků.

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid

Anker Eufy RoboVac L70 Hybrid můžeme ke koupi jednoznačně doporučit, zvláště pokud hledáte variantu „vše v jednom“. Na rozdíl od některé konkurence totiž opravdu plní to, co slibuje.

Klady
  • vysoký sací výkon
  • hybridní systém úklidové nádoby
  • laserová navigace a virtuální zeď
  • dlouhá výdrž a obnovení procesu úklidu
  • povedená mobilní aplikace EufyHome
  • líbivý design a kvalitní zpracování
  • elektronikou řízené prosakování mopu
  • přijatelná cena
  • detailní mapa celého prostoru
  • snadné nastavené zón, kde vysavač nemá pracovat
  • informuje o prázdné nádobě na vodu
Zápory
  • hlasový výstup a aplikace nejsou v češtině
  • nádoba na vodu se hůře čistí
  • neinformuje o plné nádobě na prach
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze