TP-Link Tapo C200
test

TP-Link Tapo C200

Tapo Tě vidí, Tapo Tě chytí
1

Domácích kamer je na trhu nepřeberné množství, ovšem ne všechny jsou bezproblémové. Vše stojí na kvalitním doprovodném softwaru pro práci s kamerou i sledování záznamu. Kandidátem na ideální a přitom jednoduchou domácí kameru je Tapo C200 od TP-Linku. Za cenu pod hranicí tisíc korun totiž nabídne skvělou výbavu.

Od TP-Linku můžete zakoupit různé zajímavé produkty, jako jsou třeba chytré žárovky, Wi-Fi mesh Deco a mnohé další, které jsme také již otestovali. TP-Link pozadu nezůstává ani v segmentu zabezpečení. Dnes testovaná kamera Tapo C200 je ukázkou toho, že i za pár set korun můžete získat šikovného pomocníka, který se stane vaši prodlouženou rukou, respektive očima.

TP-Link Tapo C200
Tapo C200 vedle TP-Link Deco

Obsah balení: nic nechybí

Balení nás vcelku mile překvapilo. Kromě samotné kamery obdržíte nabíječku do elektrické sítě, kotvící řešení pro uchycení na stěnu a také doprovodné instalační prvky. Samozřejmostí je manuál –podrobný i menší s obrázkovým průvodcem, díky kterému se snadno zorientujete i bez znalosti angličtiny.

Konstrukční zpracování: plast, ale kvalitní

Designem kamera nijak nevybočuje. Jedná se o plastovou skříňku, které vévodí vertikálně otočná hlava, na přední straně lze nalézt ještě signalizační LED, o které si více povíme až později. Kromě vertikálně otočné hlavy se otáčí také základna, ovšem horizontálně. Kamera je tedy sestavena ze dvou nezávisle se otáčejících prvků. Na těle je i mikrofon a reproduktor pro oboustrannou komunikaci, stejně jako kulatý konektor pro zapojení zdroje.

TP-Link Tapo C200

Tapo C200 má i slot pro paměťovou kartu microSD, jenže kde jej najít? Po bocích ani na spodní hraně není. Na řadu tedy přišel návod, který prozradil, že slot je přímo na „hlavě“ kamery, kterou je nutné manuálně naklonit a zpřístupnit právě slot pro paměťovou kartu a zároveň i resetovací tlačítko. To lze stisknout i bez speciálního tenkého klíče. Chválíme, to se nám líbí! Pochvalu zaslouží také rozměry 86,6 × 85 × 117,7 mm. Kamera je tak poměrně malá a rozhodně na sebe ihned neupozorní, pokud ji vhodně umístíte.

Na těle je mikrofon i reproduktor.

Použité plasty jsou kvalitní, ovšem konstrukční zpracování samozřejmě odpovídá ceně: větší pády by konstrukce zřejmě nepřežila. Líbí se nám, že plasty nejsou lesklé a celkově kamera neurazí ani v moderním interiéru, design hodnotíme jako povedený, respektive neutrální, podobně jako například u kamer Xiaomi.

Líbilo se nám
  • příjemné rozměry
  • elegantní provedení
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály

Specifikace kamery: Full HD záznam

Nyní se podíváme na základní specifikace. TP-Link Tapo C200 se chlubí záznamem v rozlišením 1 920 × 1 080 px při 15 FPS a světelností f/2.4. Natáčí přitom do formátu H.264. V praxi se toto rozlišení osvědčilo, je dostatečně jemné a umožní částečné přiblížení, samozřejmě jen digitální.

Snímkovací frekvence je nižší než u některé konkurence, ovšem ve výsledku o velké omezení nejde. Kamera se dokáže pohybovat 360° horizontálně a 114° vertikálně, zaberete tedy většinu potřebného prostoru.

Technické parametry TP-Link Tapo C200

Rozměry 86,6 × 85 × 117,7 mm
Wi-Fi/LAN 802.11 a/b/g/n / ne
Aplikace pro Tapo pro iOS i Android (zdarma)
Noční vidění Ano, IR diody – až 9 metrů
Kvalita záznamu 1080p, 1 920 × 1 080 px
Rozhled [stupně] 360° horizontálně a 114° vertikálně
Slot pro paměťové karty až 128 GB
Vlastní paměť pro záznam ne
Mikrofon, reproduktor ano/ano
Detekce a sledování pohybu/alarm ano/ano
Cena 899 Kč

Kamera vidí i v noci na deklarovanou vzdálenost až 9 metrů, a to díky infračerveným diodám po obvodu objektivu. V praxi jsme byli schopni rozeznat objekty na vzdálenost zhruba 4 metrů, tedy přes celou poměrně dlouhou místnost. S rostoucí vzdáleností logicky ubývají detaily a záznam je méně ostrý, přesto však použitelný. O sepnutí nočního režimu se stará automatika, případně můžete kameru donutit spustit režim manuálně. Změnu filtru doprovází poměrně hlasité cvaknutí kamery.

Nechybí detekce pohybu ani alarm.

Nechybí detekce pohybu ani alarm v případě narušení prostoru. Připojení lze realizovat bezdrátově díky integrované Wi-Fi, Ethernet bohužel chybí. Pro záznam slouží slot pro paměťové karty microSD až do velikosti 128 GB. Pokud nechcete investovat do paměťové karty, můžete záznam ukládat přímo do vašeho mobilního telefonu, ovšem pouze omezenou dobu, navíc byste přišli o časovou osu. V takovém případě by tak kamera sloužila jen k náhledu situace u vás doma, případně jako prostředek pro upozornění, pokud by zaznamenala pohyb. K tomu totiž Tapo C200 paměťovou kartu nepotřebuje.

Líbilo se nám
  • dostatečné rozlišení
  • noční vidění
  • široký záběr
  • lze používat i bez paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • nemá vlastní paměť
  • nižší FPS
  • chybí Ethernet

Aplikace: čistá práce

Kamera komunikuje s aplikací TP-Link Tapo pro Android a iOS, aplikaci si můžete pamatovat už z testu chytré zásuvky. TP-Link se modelovou řadu Tapo rozhodl sjednotit, a vytvořit tak podhoubí pro jednoduchou správu chytré domácnosti, což je základ pro snadné používání. Před úvodním nastavením vás čeká nezbytný registrační proces. Registrovat se můžete skrze e-mail. Pokud jste se v minulosti již registrovali v rámci jiného produktu od TP-Linku, lze použít stejné přihlašovací údaje, což celý proces urychlí.

TP-Link Tapo C200

Párování kamery proběhne pomocí domácí Wi-Fi (po zadání hesla). Párování je velice snadné, za minutu máte hotovo. Po úspěšném spárování kamery s aplikací, respektive s vaší domácí Wi-Fi sítí, se ocitnete na domovské obrazovce. Pokud byste měli spárováno více kamer, náhledy se zobrazí v matici, což je praktické. Na závěr párování máte navíc možnost nastavit si vlastní pojmenování, kdy ihned zjistíte, kde je jaká kamera, což se hodí především v momentech, kdy kamery máte takto zabezpečený celý dům/byt.

Z úvodní obrazovky se pak dostanete přímo do nastavení kamery, stačí stisknout ikonu ozubeného kolečka. Zde můžete zjistit, jak kvalitní připojení má kamera k Wi-Fi, kameru zde můžete přejmenovat, převrátit (při umístění na strop) a rovněž můžete pohasnout LED světlo, které signalizuje pohotovost. Změnit rovněž můžete časové pásmo a aktualizovat firmware. Výhodu představuje to, že v nastavení můžete pomocí prstu označit oblast, v níž má kamera detekovat pohyb. Pokud tedy máte domácí mazlíčky pohybující se po zemi, snadno zvýrazníte pouze oblast, kam se nedostanou, aby nedocházelo k falešným poplachům.

Aplikace Tapo

Prostředí náhledu lze samozřejmě zvětšit otočením na šířku. Stisknutím ikony s mikrofonem se pak dostanete k oboustranné komunikaci, po dobu mluvení však musíte držet ikonu s mikrofonem stisknutou (jinak se přenos přeruší), přičemž lze nastavit i hlasitost reproduktoru a citlivost mikrofonu. Pokud chcete mluvit k protistraně bez přerušení, využijete speciální funkce „hovoru“.

Kromě manuálního spuštění záznamu přímo z náhledu kamery lze nastavit také automatický záznam na vloženou paměťovou kartu o velikosti až 128 GB. V takové chvíli se záznam plynule ukládá do paměti a následně si jej lze snadno zobrazit na přehledné ose rozdělené podle hodin. Stačí tak pár minut scrollování a ihned máte přehled o tom, co se v bytě/domě/místnosti bez vaší přítomnosti dělo. Pokud se paměť zaplní, kamera automaticky začne přepisovat nejstarší záznam.

TP-Link Tapo C200

Z hlavní obrazovky můžete snadno aktivovat funkci Posunu a náklonu, přičemž k pohybu lze využít jak směrový kurzor, tak přednastavené Značky. Funguje to tak, že si vyberete konkrétní umístění manuálně, polohu uložíte a následně se na ni můžete kdykoli odkázat pouhým kliknutím na ikonku. To se hodí, pokud potřebujete rychle zkontrolovat daný pohled, manuální posun je totiž pomalejší.

Přednastavené Značky usnadní pohyb kamery.

Dodejme, že lze nastavit i kvalitu záznamu (nízká či vysoká) a denní/noční režim, případně se můžete spolehnout na automatiku, která funguje perfektně.

Pokud bychom si měli na něco stěžovat, bude to chybějící detekce zvuku, případně pomalejší pohyb kamery. To lze naštěstí obejít pomocí již zmíněných Značek. Aplikace samotná funguje skvěle, občas však narazíte na méně zdařilý překlad z angličtiny do češtiny. TP-Link se však o aplikaci stará poctivě a pravidelně přichází (nejen bezpečnostní) aktualizace.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • možnost vidět více záběrů z kamer najednou
  • označení míst pro detekci pohybu
  • Značky pro rychlejší přesun pohledu kamery
Nelíbilo se nám
  • lokalizace není bezchybná

Zhodnocení: ideální pomocník

Dalo by se říci, že za své peníze dostanete maximum. Ano, kamera by mohla mít vyšší snímkovací frekvenci a ocenili bychom i plynulejší pohyb, ovšem pokud máte omezený rozpočet, případně si chcete jednou za čas zkontrolovat, co se u vás doma děje a nechcete investovat desetitisíce do profesionálního řešení, je Tapo C200 dobrou volbou. Za nás dostává tato malá a šikovná kamerka palec nahoru.

Klady
  • poměr ceny a kvality
  • jemné rozlišení
  • elegantní provedení
  • povedená aplikace Tapo
  • snadné párování i ovládání
Zápory
  • pomalejší pohyb kamery
  • chybí LAN konektor
Diskuze ke článku
Karol Benko
Karol Benko
Čítal som vaše recenzie. Chcel by som sa spýtať aké wifi kamery, najlepšie s batériou, ktorá by sa dala poprípade neustále dobíjať zo siete(nie je to však podmienkou) by ste mi odporučili. Resp. aký kamerový systém. Ide mi o to aby som mal deti pod kontrolou keď som preč. Ideálne aby vedeli robiť nepretržitý záznam. Resp. sa chcem spýtať, keď sa pri tých kamerách zdetekuje pohyb (človek vojde do obývačky) a urobí sa napr. 2 minutové video a po tých dvoch minutách je stále ten istý človek v miestnosti (napr. sedí na pohovke) znovu sa zdetekuje pohyb a urobí sa ďalšie video a takto dookola? Alebo až keď opustí miestnosť a vráti sa tak až potom sa znovu spustí videozáznam? Veľká vďaka za odpoveď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze