Robot od Tesly se jmenuje Optimus. Jednou to třeba bude váš nový kolega

1
Robot od Tesly se jmenuje Optimus. Jednou to třeba bude váš nový kolega
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk představil prototyp humanoidního robota
  • Měl by zvládnout pracovat celý den, chůzi i jemnou motoriku
  • Nejzajímavější má být jeho cena okolo půl milionu korun

Elon Musk prezentoval na akci Tesla AI Day 2022 představu, jak by mohla vypadat budoucnost robotiky. Tu zde zastupoval prototyp humanoidního robota označovaného jako Bumble C, ze kterého by nakonec bude Optimus. Jeho hlavní předností je udržování rovnováhy a chůze kombinovaná s jemnou mechanikou – čili náhrada za méně kvalifikované profese zastávané lidmi. V sérii prezentačních videí tak byl robot vidění při nošení krabic, zalévání květin nebo manuální práci v jedné z továren Tesly. Zvládne unést až 10kg břemeno.

Robot o hmotnosti 80 kilogramů je vybaven baterií s kapacitou 2,3 kWh, což má stačit na celý den práce. Zajímavé je, že část hardwaru a softwaru sdílí s vozy Tesla. Jedná se o Autopilota, který pomáhá robotovi orientovat se v prostředí, pohybovat se v něm efektivně a chránit přitom sebe i své okolí. Využívá rovněž Tesla SoC a v jeho výbavě nechybí ani Wi-Fi a LTE.

Ačkoli robot, který se vedle Muska objevil na pódiu, byl sotva schopný chůze, CEO Tesly s ním má velké plány. Dostat se do této fáze trvalo vývojářům půl roku, což znamená, že by finální robot mohl jít do výroby už v příštím roce. Podle Muska má jít o zásadní zlom v oblasti robotiky. A to hlavně díky ceně. Ta by se měla pohybovat okolo 20 tisíc dolarů, tedy zhruba půl milionu korun. To je vzhledem k výši minimálních mezd ve vyspělém světě celkem zajímavá částka. Vzhledem k fázi rozpracovanosti projektu je ale těžké říct, jestli se méně kvalifikovaní pracovníci mají začít bát o místa, nebo se seznam Muskových nenaplněných slibů rozroste o další položku.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 2. 10. 2022 07:08
Jo jo tak nějak jsem to odhadoval a dává to tak smysl. Nemusí být inteligentní nemusí mít přehnané funkce. Stačí aby uměl stát kde ho právě potřebují a uměl udělat rukama co mu ukážu... Nic víc-a za to nebyl přehnaně drahý. Další verze až si dělaj co chtěj, ale tato levná je na světě opravdu potřeba.

Umělá inteligence je prozatím reklamní kec na který skočí akorát laici a jsem rád že tady s ním Elon šetřil

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze