Rostlinná strava může snížit riziko rakoviny tlustého střeva u mužů až o pětinu

Rostlinná strava může snížit riziko rakoviny tlustého střeva u mužů až o pětinu
Fotografie: unsplash.com
  • Muži, kteří konzumovali větší množství zdravých rostlinných potravin, měli o 22 % nižší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • Vědci předpokládají, že ke snížení rizika rakoviny přispívají antioxidanty v potravinách

Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může podle výzkumu snížit riziko rakoviny střev a konečníku u mužů o více než pětinu. Velká studie, které se zúčastnilo 79 952 mužů z USA, odhalila, že ti, kteří konzumovali větší množství zdravých rostlinných potravin, měli o 22 % nižší riziko rakoviny tlustého střeva. Výsledky studie byly publikovány v BMC Medicine.

Do studie bylo zahrnuto také 93 475 žen. Vědci ale u nich žádnou spojitost nenašli. „Kolorektální karcinom je třetí nejčastější nádorové onemocnění na světě. Ačkoli předchozí výzkumy naznačovaly, že rostlinná strava může hrát roli v prevenci kolorektálního karcinomu, dopad nutriční kvality rostlinných potravin na tuto souvislost není jasný. Naše zjištění naznačují, že konzumace zdravé rostlinné stravy je spojena se sníženým rizikem kolorektálního karcinomu,“ uvedla autorka studie Jihye Kim z Kyung Hee University v Jižní Koreji pro theguardian.com.


Vědci se účastníků studie zeptali, jak často konzumují určitá jídla a nápoje ze seznamu s více než 180 možnostmi. Dobrovolníci museli uvést také velikost porce. Na seznamu lidé zaškrtávali, zda dané jídlo nejedli „nikdy nebo téměř nikdy“ až „dvakrát nebo vícekrát denně“. U nápojů mohli vybírat z možností „nikdy nebo téměř nikdy“ až „čtyřikrát nebo vícekrát denně“. Uvedené potraviny byly rozdělené do jednotlivých skupin na zdravé rostlinné potraviny (celá zrna, ovoce, zelenina, rostlinné oleje, ořechy, luštěniny jako čočka a cizrna, čaj a káva), méně zdravé rostlinné potraviny (rafinované obiloviny, ovocné šťávy, brambory, přidané cukry) a živočišné potraviny (živočišný tuk, mléčné výrobky, vejce, ryby nebo mořské plody, maso).

„Předpokládáme, že antioxidanty nalezené v potravinách, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, by mohly přispět ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku potlačením chronického zánětu, který může vést k rakovině,“ uvedla autorka studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze