Rover Perseverance dorazil do kráteru Jezero. Odebere další vzorky hornin

Rover Perseverance dorazil do kráteru Jezero. Odebere další vzorky hornin
Fotografie: NASA
  • Oblast delty v kráteru Jezero je nejpravděpodobnějším místem, kde by se mohly nacházet známky mikroskopického života
  • Vznikla před miliardami let na soutoku marťanské řeky a kráterového jezera
  • Rover Perseverance by měl odebrat celkem osm vzorků hornin

Rover Perseverance objíždí Mars už přes rok a sbírá informace, zda na rudé planetě byl kdysi život. Nyní se dostal do starověké říční delty na dně kráteru Jezero o šířce 45 kilometrů. Členové týmu uvedli, že delta bude skvělým místem pro hledání známek minulého života. „Delta v kráteru Jezero slibuje, že bude skutečnou geologickou hostinou a jednou z nejlepších lokalit na Marsu, kde lze hledat známky minulého mikroskopického života,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený správce ředitelství vědeckých misí NASA ve Washingtonu.

Delta je dle NASA místo, kde se nachází masivní sbírka hornin a sedimentů. Vznikla na soutoku marťanské řeky a kráterového jezera před miliardami let. Průzkum tohoto místa tým Perseverance zařadil mezi nejdůležitější, jelikož právě zde je největší pravděpodobnost, že rover nalezne zachovalé zbytky mikrobiálního života. „Sledovali jsme deltu z dálky více než rok, když jsme zkoumali dno kráteru. Na konci našeho rychlého přemístění jsme konečně schopni se k němu přiblížit a získat snímky větších detailů, které odhalují, kde můžeme tyto důležité skály nejlépe prozkoumat,“ řekl Ken Farley, vědec projektu Perseverance z Caltechu.


Usazeniny v deltě by se měly nacházet asi 40 metrů nad dnem kráteru a tým zvažuje dvě možnosti, jak se na dané místo dostat. Nejpravděpodobnější cestou je oblast takzvaná „Hawksbill Gap“, a to kvůli nejkratší době jízdy. Druhou možností je oblast zvaná „Cape Nukshak“, která by byla zvolena, pokud by se jevila jako bezpečnější. Po celou dobu cesty se očekává, že rover odebere celkově osm vzorků hornin.

Delta je důvod, proč byl Perseverance poslán do kráteru Jezero. Budeme hledat známky dávného života ve skalách na úpatí delty, skalách, o kterých si myslíme, že byly kdysi bahnem na dně Jezera. Výše v deltě se můžeme podívat na úlomky písku a kamení, které pocházely z horního toku,“ řekl Ken Farley. Tuto druhou vědeckou misi zahajuje Perseverance o více jak měsíc dříve, než bylo naplánováno, jelikož rover dokázal autonomně vyhodnotit cestu – dokázal se tak rychleji vyhýbat balvanům či kráterům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze