Rover Perseverance vyfotil na Marsu lesklý kousek fólie

Rover Perseverance vyfotil na Marsu lesklý kousek fólie
Fotografie: NASA
  • Jedná se o kus tepelné přikrývky, kterou byl rover při přistání obalen
  • Fotografie pozůstatků z přistání mohou pomoci vědcům pro další mise
  • Hlavním úkolem roveru je ale sběr hornin a hledání známek života

Rover Perseverance jezdí po Marsu už přes rok a mezitím se mu podařilo vyfotografovat několik svých dílů z přistání a není tomu jinak ani v tomto případě, kdy rover vyfotil kousek lesklé fólie, o které si členové týmu Perseverance myslí, že se jedná o kus tepelné přikrývky, jež byl rover obalen při přistávání na Marsu.

Na začátku tohoto týdne vyfotil rover na dně kráteru Jezero lesklý předmět zaklíněný mezi dvěma kameny. „Můj tým si všiml něčeho neočekávaného: Je to kus tepelné přikrývky, o kterém si myslí, že by mohl pocházet z mého raketového jet packu, který mě v roce 2021 postavil na zem,“ napsali členové týmu Perseverance na Twitter. Dodali také, že rover přistál asi 2 km daleko od tohoto nálezu.


Snímky pozůstatků z přistání roveru nejsou ojedinělé. Naposledy poskytla helikoptéra Ingenuity fotografii zadního pláště roveru a padáku. Snímky těchto pozůstatků podle space.com pomáhají inženýrům k vylepšení dalších misí na Mars.

Rover ale nefotografuje jen pozůstatky z jeho přistání, v první řadě hledá na Marsu známky života. Nedávno Perseverance vyfotil taktéž v kráteru Jezero obrovský balvan, který vypadal jako hadí hlava. V kráteru Jezero se nenachází náhodou – vědci předpokládají, že na tomto místě byla kdysi voda a rover v rámci mise odebere několik desítek vzorků půdy a hornin, které budou přivezeny na Zem a dále studovány.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze