Ruská propaganda se dostala už i na Mezinárodní vesmírnou stanici

Ruská propaganda se dostala už i na Mezinárodní vesmírnou stanici
Fotografie: NASA
  • Roskosmos zveřejnil snímky ruských kosmonautů s vlajkami Luhanské a Doněcké lidové republiky
  • NASA a Roskosmos na vesmírné stanici stále spolupracují
  • Bill Nelson z NASA tvrdí, že profesionální spolupráce obou států je pro fungování ISS nezbytná

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) se doposud nijak nevyjadřovala k ruské invazi na Ukrajině. Nedávno však státní korporace pro ruské aktivity Roskosmos zveřejnila na oficiálním kanálu Telegram snímky svých kosmonautů Olega Artěmjeva, Denise Matvejeva a Sergeje Korsakova, jak drží vlajku Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky. Tímto gestem tak oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti, uvedl arstechnica.com.

Toto je dlouho očekávaný den, na který obyvatelé okupované Luhanské oblasti čekali osm let. Jsme přesvědčeni, že 3. červenec 2022 se navždy zapíše do dějin republiky,“ uvedl Roskosmos na Telegramu. NASA a Roskosmos společně nadále na ISS spolupracují. Ačkoliv šéf Roskosmosu několikrát pohrozil, že může nechat ISS spadnout, pokud odpojí ruskou část stanice, na vesmírnou stanici i přes invazi přiletěli další ruští kosmonauti, kteří na ni stráví přibližně půl roku.


Ačkoliv jsou fotky brány jako propaganda, administrátor NASA Bill Nelson uvedl, že je potřeba spolupráci na vesmírné stanici držet na profesionální úrovni. „Obě země jsou potřeba pro operace, Rusové pro pohon, Američané pro zdroj napájení. I nadále budeme mít velmi profesionální vztah, abychom tuto stanici udrželi při životě,“ řekl Bill Neslon pro spiegel.de.

Spolupráce je naplánovaná i do budoucna. Bill Nelson uvedl, že pokud by došlo k poškození/poruše jedné z jejich kosmických lodí, potřebují další kapsli jako zálohu. To se však může brzy změnit, jelikož kosmická loď Starliner od Boeingu má za sebou úspěšný testovací let k ISS a do konce roku by se mohla vydat k vesmírné stanici i s posádkou. NASA tak získá další kosmickou loď schopnou dostat astronauty na vesmírnou stanici.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze