Rusko ukončí spolupráci na Mezinárodní vesmírné stanici po roce 2024

Rusko ukončí spolupráci na Mezinárodní vesmírné stanici po roce 2024
Fotografie: NASA
  • Roskosmos bude až do konce spolupráce nadále plnit veškeré závazky
  • Rusko se chce zaměřit na postavení vlastní vesmírné stanice
  • NASA zatím nedostala oficiální zprávu o ukončení spolupráce

Na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem oznámil nový šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov, že po roce 2024 se Rusko stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Rusko se chce zaměřit na budování vlastní vesmírné stanice, do té doby bude ale nadále plnit závazky vůči partnerům na ISS. „Víte, že pracujeme v rámci mezinárodní spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici. Nepochybně splníme všechny své závazky vůči našim partnerům, ale rozhodnutí opustit stanici po roce 2024 padlo,“ řekl Borisov Putinovi.

Navzdory tomu, že Rusko spolupráci ukončí, se ještě na začátku měsíce agentury NASA a Roskosmos domluvily, že astronauti NASA budou létat na ISS v ruských raketách a kosmonauti z Roskosmosu naopak v raketách od SpaceX. Naplánovaných je takto již několik startů, první hned v rámci nadcházející mise Crew–5. V rámci dohody také musí být na ISS vždy alespoň jeden Američan a jeden Rus, aby obě strany ISS fungovaly bez potíží. Vesmírná stanice je tak jedno z posledních míst, kde Západ spolupracuje s Ruskem, navzdory ostatním sankcím.


Podle cnn.com ředitelka ISS Robyn Gatesová uvedla, že NASA od Ruska zatím nedostala oficiální rozhodnutí o opuštění ISS. „Dnes jsme od partnera neobdrželi žádné oficiální vyjádření, takže budeme více mluvit o jejich plánu do budoucna,“ řekla Gatesová. Roskosmos již dříve vyhrožoval ukončením spolupráce a odpojením ruské části, ale nestalo se tak v rámci setkání s Putinem jako nyní. Ukončení spolupráce přinese zásadní problém, jelikož ruská strana stanice zajišťuje pohon, bez něhož nemůže být ISS provozována. NASA chce ISS udržet na oběžné dráze do roku 2030 a poté provést deorbitaci s dopadem do Tichého oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze