S misemi Artemis poletí na Měsíc i Snoopy

S misemi Artemis poletí na Měsíc i Snoopy
Fotografie: NASA
  • Populární komiksová postavička má v NASA dlouhou tradici
  • Na misi Artemis I poletí ve formě odznaků a plyšové hračky

I přes zpoždění pracuje NASA stále na tom, aby se do roku 2025 vrátili na Měsíc lidé. Pomalu je tak na čase začít řešit i personální otázky. Už se ví, že jako první se na cestu vydá figurína Moonikin Campos a nyní se rozhodlo o jejím společníkovi, kterým je pejsek Snoopy.

Snoopy

Samozřejmě nepůjde o živé zvíře, ale o plyšovou hračku, která je inspirována populární komiksovou postavou. V kosmu bude plnit hned dva důležité úkoly. Za prvé má k vesmírnému programu přitáhnout pozornost dětí a inspirovat je k vědecké kariéře. Dále pak poslouží jako tzv. indikátor nulové gravitace. Obvykle se v kabině během startu nachází nějaký malý a lehký předmět, který není připoutaný. Jakmile se začne volně vznášet, je jisté, že bylo dosaženo požadovaného místa na oběžné dráze.

Snoopy se vydá do vesmíru hned ve dvou variantách. První budou stříbrné odznáčky, které jsou součástí tradice NASA trvající již několik desetiletí. Snoopy měl ikonickou roli jako součást misí Apollo. Odznak Silver Snoopy se uděluje astronautům na znamení vynikajícího výkonu. Balíček odznaků, který se poveze na misi Artemis I, bude v budoucnu rozdáván zaměstnancům NASA jako ocenění jejich práce, takže tato várka je mimořádná.

Kromě odznaků pošle NASA do vesmíru ale také plyšového Snoopyho v moderním skafandru Artemis navrženém pro vesmírnou agenturu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze