Satelity NASA pomáhají po zemětřesení v Turecku a Sýrii

Satelity NASA pomáhají po zemětřesení v Turecku a Sýrii
Fotografie: NASA
  • NASA sdílí informace ze svých satelitů, aby usnadnila práci záchranářům
  • Byla vytvořena mapa, která ukazuje jednotlivé oblasti zasažené zemětřesením a jejich poškození
  • Agentura pracuje s dalšími společnostmi na tom, aby mohla lépe předpovědět přírodní katastrofy

Přesně před týdnem zasáhlo Turecko a Sýrii zemětřesení o síle 7,8 stupně a zanechalo za sebou popadané budovy a desetitisíce lidí v jejich troskách. A jelikož NASA má obrovské množství satelitů, které obíhají Zemi a zjišťují prakticky veškeré informace o podnebí, počasí i povrchu Země, snaží se je agentura sdílet, aby pomohla záchranným týmům v místech katastrofy.

Srdce a mysl NASA jsou s těmi, které zasáhlo zemětřesení v Turecku a Sýrii. NASA jsou naše oči na obloze a naše týmy odborníků usilovně pracují na poskytování cenných informací z naší flotily pro pozorování Země pro první zásah na zemi,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. NASA má například k dispozici radar SAR, který pozoruje neustále Zemi v jakýchkoliv povětrnostních podmínkách a měří, jak se země posouvá a jak se mění zastavěná plocha po těchto událostech.

Data ze SAR zpracoval tým vědců ze Singapuru a NASA JPL a vytvořili takzvanou pomocnou mapu poškození pro Turecko. Mapa porovnává radarové snímky před a po zemětřesení, aby bylo vidět, kde a jak se povrch a krajina změnila. Tyto mapy pak NASA poskytuje dalším organizacím pro další zpracování. „NASA bere vážně svůj závazek podporovat otevřenou vědu a široce zpřístupnit informace,“ řekla Lori Schultz z NASA, koordinátorka katastrofy pro toto zemětřesení a dodala, že přesně neví kdo nebo jak tyto informace využívá, ale některé skupiny se agentuře ozvaly, že tato data používají pro pomoc lidem.


Kromě zhodnocení již způsobených škod, se NASA snaží zlepšit předpovědět různých přírodních katastrof. Program Commercial Smallsat Data Acquisition (CSDA) získává data z komerčních satelitů, NOAA a mezinárodních vesmírných agentur v Evropě i Japonsku. Vědci poté ze snímků hledají oblasti, kde by mohlo dojít k sesuvu půdy. Satelit Suomi-NPP zase sleduje noční světla, může tak najít místo, kde došlo k výpadku proudu.

NASA doufá, že se brzy přidá další přístroj k posouzení následků po zemětřesení – Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT). Ten se aktuálně nachází na Mezinárodní vesmírné stanici a dokáže v zemské atmosféře vyhodnotit emise metanu. Pokud by se tedy nacházel nad oblastí přírodní katastrofy, zvýšené emise by mohly ukázat události, které se jinak z vesmíru zaznamenat nedají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze