Šéf ruské agentury Roskosmos byl odvolán

Šéf ruské agentury Roskosmos byl odvolán
Fotografie: NASA
  • Odvolán byl s okamžitou platností, bez uvedení důvodu a nahradil jej Jurij Borisov
  • Nejspíše bude sloužit v prezidentské administrativě, nebo jako dozor pro dvě okupovaná území
  • Před odvoláním nařídil ruským kosmonautům nepoužívat evropské robotické rameno

Dmitrij Rozogin byl minulý týden odvolán ruskou vládou z funkce šéfa vesmírné agentury Roskosmos. Stalo se tak ve stejný den, kdy NASA a Roskosmosem podepsala dohodu o výměně sedadel na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), což znamená, že ruští kosmonauti budou létat na ISS s raketou od SpaceX a naopak astronauti NASA budou moci vzlétnout pomocí rakety Sojuz. Vladimir Putin odvolal Rozogina s okamžitou platností a Kreml oznámil jmenování Jurije Borisova jako jeho nástupce. Ten byl od roku 2018 místopředsedou ruské vlády.

Důvod odvolání nebyl uveden, ale meduza.io uvedla, že Rozogin by měl vstoupit do ruské prezidentské administrativy, případně by mohl sloužit jako dozorce pro Doněckou a Luhanskou lidovou republiku, kterou aktuálně Rusko okupuje. Rozogin od počátku války projevuje souhlas s Putinem. Na začátku července například zveřejnil fotografie kosmonautů na ISS s vlajkami okupovaných oblastí, za což schytal kritiku od NASA, kdy administrátor Bill Nelson uvedl, že na ISS není místo pro politiku. Po odvolání Rozogin zveřejnil příspěvek na Telegramu, kde poděkoval Roskosmosu za služby.


Poté, co ESA oznámila ukončení spolupráce na misi ExoMars, Rozogin nařídil podle spacenews.com ruským kosmonautům, kteří jsou aktuálně na ISS, aby již nepoužívali evropské robotické rameno, které je připevněno na ruském modulu Nauka. Toto omezení by však mělo dopad spíše na ruské operace než na ty evropské. Na vesmírné stanici od počátku války na Ukrajině probíhá spolupráce na profesionální úrovni a očekává se, že bude pokračovat až do roku 2030, kdy by měla být ISS plánovaně deorbitována.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze