Shapa je chytrá váhá s umělou inteligencí, která vám neukáže vaší hmotnost

Shapa je chytrá váhá s umělou inteligencí, která vám neukáže vaší hmotnost
  • Shapa je poháněna umělou inteligencí, která vám dává ke splnění výzvy, z nichž se učí
  • Namísto přesné hmotnosti vám zobrazí jen barvu, podle které poznáte, zda hubnete či nikoli
  • Váha si vede také komplexní statistiky a bude vás upozorňovat prostřednictvím aplikace, pokud jste se zapomněli povinně zvážit
  • Díky vánoční akci je váha nyní k dispozici za v přepočtu 2 200 korun a předplatný program hubnutí stojí 180 korun na půl roku

Každý ví, že hubnutí a držení diet není snadné, a to nejen kvůli donucení se k pohybu či změně, ale také kvůli tomu, že krátkodobým efektem je pouze pár čísel. Mnoho lidí dokáže právě neustálé připomínaní jejich hmotnosti s přesností na desetiny kilogramů odradit, a právě pro takové přichází nová chytrá váha poháněná umělou inteligencí jménem Shapa.

Jedná se o „obyčejnou“ chytrou váhu s jedním podstatným rozdílem – neukáže vám vaši hmotnost. Váha, která neukazuje hmotnost – to trochu popírá její smysl. Nebo ne? Inu, Shapa na to jde trochu jinak. Má vám totiž pomoci hubnout a motivovat vás, nikoliv vás ubíjet čísly.

Celé zařízení stojí na třech hlavních funkcích. První z nich je takzvaná „Shapa barva“, kterou vám váha zobrazuje namísto hmotnosti. Modrá a zelená znamená, že ztrácíte hmotnost, zatímco šedá indikuje, že byste měli ve svém snažení trochu přidat. Nikdy tedy neuvidíte přesné číslo, které by vás mělo strašit.

Shapa váha

S tím souvisí také druhá funkce spojená s aplikací Shapa, která je k dispozici pro Android, iOS i chytrý reproduktor Amazon Alexa. Stačí váhu spárovat pomocí Bluetooth a aplikace bude do kalendáře zaznamenávat vaši hmotnost, ale nikdy vám jí přímo neukáže. Dále si aplikace vede kalendář toho, zda jste se v dané dny vůbec zvážili. Správně máte na váhu stoupnout dvakrát denně a pokud tak neučiníte, bude vás aplikace neustále otravovat. Každé ráno a večer dostanete notifikace, že je čas se zvážit, ale pokud je budete ignorovat, začne vás aplikace upozorňovat pořád dokola. Pokud tedy máte problém s rutinou při shazování přebytečných kil, může vám tento přísný dozor prospět.

Shapa váha

Třetí funkcí je poté speciální sekce jménem „Mise“, která představuje menší změny životního stylu, kterými vás aplikace každý den vyzývá. A právě zde přichází do hry v úvodu zmiňovaná umělá inteligence. Každý den dostanete dvě výzvy, jako je například „Sníst ke každému jídlu nějakou zeleninu“ nebo „Sníst večeře hezky v klidu bez jakéhokoli rušení“. Vy musíte poté aplikaci sdělit, zda jste mise splnili, nebo ne, takže úspěch této funkce bude záviset jen na vaší upřímnosti.

Shapa váha

Po několika dnech plnění úkolů a vážení se Shapa díky umělé inteligenci naučí, které mise zafungovaly a které naopak ne, nebo které jste zkrátka jen skutečně splnili. Na základě těchto informací vám tedy začne dávat více úkoly, které na vás skutečně zabírají.

Shapa má však stále několik méně příjemných vlastností, jako třeba fakt, že aplikace vygeneruje vaší první barvu až po 20 dnech pravidelného vážení. Zároveň má také problémy s přesností vážení, pokud jste mokří, což může otravovat ty z vás, kteří jsou zvyklí se vážit vždy po sprše. S trochou zvyku se však jedná o velmi zajímavý přístroj, který by vás mohl přimět k lepší životosprávě.

Barevné varianty

Cena Shapy je stanovena na v přepočtu 2 800 korun, ale do konce ledna si jí můžete v rámci vánoční akce koupit za necelých 2 200 korun. Vybrat si můžete ze čtyř barevných provedení a cena předplatného hubnoucího programu poháněného umělou inteligencí činí skoro 220 korun na půl roku, avšak i ten je v současnosti v akci za 180 korun.

Zdroje: shapa.me, mashable.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze