Šíření opičích neštovic lze omezit

Šíření opičích neštovic lze omezit
Fotografie: unsplash.com
  • Po celém světě je dohromady nahlášeno 237 potvrzených a podezřelých případů v 19 zemích světa
  • V některých zemích se začnou očkovat určité skupiny lidí
  • První případ už zaznamenala i Česká republika

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že šíření opičích neštovic v zemích mimo Afriku lze dostat pod kontrolu. Vlády některých zemích začnou očkovat určité skupiny lidí, aby zabránily nárůstu případů. Dohromady je nahlášeno 237 potvrzených a podezřelých případů v 19 zemích světa.

Světová zdravotnická organizace očekává, že toto číslo ještě vzroste. Většina nakažených nemá vážný průběh nemoci. Vědci neočekávají, že by se epidemie opičích neštovic vyvinula v pandemii jako COVID-19, protože se tento virus nešíří tak snadno jako SARS-COV-2.


Opičí neštovice se šíří především úzkým kontaktem s nakaženým člověkem. Až do nedávného propuknutí byla nemoc v jiných částech světa pozorována jen velmi zřídka. Proto nedávný výskyt případů vyvolal poplach. Většina případů byla nahlášena v Evropě. Anglie jen v úterý ohlásila 14 nakažených. Od 7. května tam celkový počet nakažených vzrostl na 70. Podle reuters.com Spojené arabské emiráty a Česká republika už také zaznamenaly první případ opičích neštovic.

„Vyzýváme vás všechny, abyste zvýšili dohled nad opičími neštovicemi. Sledujte, kde se vir nejvíce přenáší a snažte se porozumět tomu, kam směřuje. I když propuknutí viru není normální, určitě lze omezit a zastavit,“ uvedla ředitelka oddělení pandemických a epidemických nemocí WHO Sylvie Briand. Dodala, že jsou k dispozici také vakcíny proti opičím neštovicím a léčba. „Nedělejme horu z krtince,“ řekla na shromáždění v Ženevě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze