Skladníkům v IKEA pomáhají drony. Dělají noční inventury

Skladníkům v IKEA pomáhají drony. Dělají noční inventury
Fotografie: Ingka
  • Kvůli bezpečnosti létají pouze v noci
  • Mají čtečku čárových kódů a provádějí inventuru zásob

Evidence toho, co má obchod fyzicky na skladě, je stále ještě záležitost pro lidské pracovníky. V případě, že obchod prodává například velký nábytek, je to pro skladníky docela namáhavé a potenciálně nebezpečné. Společnost Ingka, pod kterou spadají obchody s nábytkem IKEA, se pochlubila, že ve vybraných prodejnách s inventurami pomáhají drony.


Projekt začal už v roce 2020 testovacím projektem ve Švýcarsku a nyní drony pomáhají na 16 místech v Belgii, Chorvatsku, Slovinsku, Německu, Itálii a Nizozemsku. Švédský nábytkářský gigant tvrdí, že drony pomáhají zlepšit přesnost informování o dostupnosti výrobků a také podporují „ergonomičtější pracoviště“, protože zbaví zaměstnance nutnosti ručního počítání zásob.

Drony však při svém nakupování neuvidíte. Z důvodů bezpečnosti jsou určeny pro noční inventury. Po uzavření prodejny odstartují ze své pozice a pomocí čtečky čárových kódů snímají zboží v regálech. Celý proces je tak mnohonásobně rychlejší, než kdyby ho prováděl člověk, a to hlavně díky snadnému přístupu do vyšších pater regálů. Kromě čárových kódů mají drony i fotoaparát a 3D skener. Zvládnou se tak vypořádat i se situací, kdy některé z věcí nejsou na svém místě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze