Sledujte živě výstup kosmonautů do vesmíru

Sledujte živě výstup kosmonautů do vesmíru
Fotografie: NASA
  • Dnes po poledni vystoupí z ISS dva ruští kosmonauti
  • Ve vesmíru stráví přibližně sedm hodin
  • NASA bude kromě tohoto výstupu vysílat živě i start nákladní lodi od SpaceX

Dnes po poledni středoevropského času zahájí dva ruští kosmonauti z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) výstup do vesmíru. Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin si oblečou skafandry Orlan, ve kterých budou ve vesmíru podle NASA pobývat přibližně sedm hodin. Skafandry prošly také kontrolou, aby bylo jisté, že nikde nedochází k úniku.


Kosmonauti budou přemísťovat chladič z modulu Rassvet k modulu Nauka. Rassvet slouží především pro skladování nákladu, kdežto Nauka je víceúčelový laboratorní modul, který slouží pro dokování, vědecké přístroje, ale má i přechodovou komoru. Oba moduly jsou umístěné na ruské straně vesmírné stanice. K ruce jim bude kosmonautka Anna Kikina, která bude manévrovat s evropským robotickým ramenem. NASA začne online vysílat od 12:00 SELČ a výstup by měl začít o 15 minut později.

Na vesmírné stanici letos proběhlo již 10 výstupů do vesmíru a celkově 255. Ten dnešní bude pro ruskou část stanice již 8. v tomto roce. Do konce roku by měly proběhnout ještě čtyři výstupy, přičemž dva budou z ruské strany stanice a dva z americké.

Zásobovací mise od SpaceX odložena


Na ISS bude rušno i zítra. V úterý měla k ISS odstartovat zásobovací mise od SpaceX, která měla dovézt zásoby pro posádku a nové vědecké výzkumy. Start byl však nakonec zrušen kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám a další datum bylo zvoleno na zítřejší večer. Odlet je naplánován na 20:20 SELČ. Pokud raketa zítra odstartuje, připojit by se měla k modulu Harmony v neděli 13:30 SELČ. NASA bude start a následně i autonomní připojení k modulu vysílat živě.

https://youtu.be/21X5lGlDOfg
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze