Sonda Juno detailně zachytila povrch měsíce Europa

Sonda Juno detailně zachytila povrch měsíce Europa
Fotografie: NASA
  • Pomocí kamery vytvořila černobílou fotografii s vysokým rozlišením
  • Europa je pokrytá ledovou krustou, pod kterou se nejspíše nachází voda

Sonda Juno od NASA prolétla kolem měsíce Jupiteru Europa 29. září a nejblíže se k povrchu přiblížila na 352 kilometrů. NASA nyní zveřejnila snímek, který byl pořízen ve vzdálenosti asi 412 kilometrů a zachycuje povrch Europy o velikosti 150 × 200 kilometrů. Fotografie s nejvyšším rozlišením, kterou kdy sonda Juno pořídila, přináší pohled na oblast měsíce, kde jsou z ledu vytvořené dvojité hřebeny a spletitá síť jemných rýh po celém povrchu měsíce. Černobílou fotografii pořídila kamera Juno's Stellar Reference Unit (SRU) ve chvíli, kdy sonda kolem Europy prolétala rychlostí 24 km/s.

Pro sondu Juno to byl 45. oblet kolem Jupiteru a kromě nově nasbíraných dat o Europě se o necelých 8 hodin později i proletěla kolem Jupiterových pólů, vědci tak mají obrovské množství dat, která budou v nadcházejících týdnech zpracovávat.


Juno se začala plně soustředit na Jupiter. Při tomto průletu kolem Europy Juno viděla detailní záběry dvou nejzajímavějších měsíců Jupiteru a jejich ledové skořápky se od sebe navzájem velmi liší. V roce 2023 se do klubu připojí Io, nejvulkaničtější těleso ve Sluneční soustavě,“ řekl hlavní výzkumník Juno Scott Bolton. Europa je šestým největším měsícem ve Sluneční soustavě a je jen o něco málo menší než náš Měsíc. Vědci chtějí tento měsíc detailně zkoumat, jelikož se domnívají, že se pod kilometry tlustou vrstvou ledu nachází oceán vody, kde by mohly být vhodné podmínky pro život. Zda tomu tak opravdu je, se možná dozvíme už při nadcházející misi Europa Clipper, která má odstartovat v roce 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze