Sonda Juno se přiblíží k Jupiterovu měsíci Europě na vzdálenost 358 kilometrů

Sonda Juno se přiblíží k Jupiterovu měsíci Europě na vzdálenost 358 kilometrů
Fotografie: NASA
  • Sonda při průletu pořídí čtyři snímky, které budou porovnány s již dříve získanými
  • Informace pomohou pro nadcházející misi Europa Clipper
  • Na povrchu měsíce se nachází tlustá ledová krusta, pod kterou by mohla být voda vhodná pro život

Dnes se sonda Juno přiblížila k povrchu Europy – Jupiterova měsíce – na pouhých 358 kilometrů. Vědci očekávají, že sonda pořídí doposud nejostřejší snímky a shromáždí data o složení povrchu i vnitřku měsíce. Informace by pak měly být dle NASA využity na připravovanou misi Europa Clipper, která by měla k Europě odstartovat v roce 2024 a po příletu v roce 2030 provést kolem měsíce téměř 50 průletů. „Jsme rádi, že můžeme poskytnout data, která mohou pomoci týmu Europa Clipper s plánováním mise, a také poskytnout nové vědecké poznatky o tomto ledovém světě,“ řekl hlavní výzkumník Juno Scott Bolton.

Europa je asi o 10 % menší než náš Měsíc a vědci se domnívají, že by se pod ledovou krustou, která má tloušťku několik kilometrů, mohla nacházet voda vhodná pro život. „Relativní rychlost mezi kosmickou lodí a Měsícem bude 23,6 kilometrů za sekundu, což je celkem rychlé. Všechny kroky musí jít jako hodinky, abychom úspěšně získali naše plánovaná data, protože brzy po dokončení průletu musí být kosmická loď přeorientována na naše blížící se přiblížení k Jupiteru, ke kterému dojde pouze o 7,5 hodiny později,“ řekl John Bordi, zástupce vedoucího mise Juno v JPL.


Ke zkoumání Europy použije sonda Juno několik přístrojů, mezi něž patří například Mikrovlnný radiometr Juno (MWR), který poprvé prozkoumá kůru vodního ledu a zjistí jeho složení a teplotu. Během průletu by měla sonda udělat také čtyři snímky ve světle, které je viditelné pro lidské oko, aby mohli vědci snímky porovnat s dříve pořízenými a zjistit, zda na povrchu Europy dochází ke změnám. Mezitím bude jiný přístroj pořizovat infračervené snímky povrchu měsíce. Vědci tento průlet plánovali krok po kroku, aby získali všechna potřebná data, než sonda začne o několik hodin později sbírat nová při průletu kolem Jupitera.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze