Sony Bravia A1 OLED
test

Sony Bravia A1 OLED

Kompromisy nechte ostatním

Pokud nemáte hluboko do kapsy a hledáte nový televizor, nebude vás zajímat čistě jen kvalita obrazu. Mezi důležité aspekty spadá také zvukový projev, nabídka portů a samozřejmě design. Nač by byl krásný obraz, když by byl zasazen do neestetického kabátku? Sony Bravia A1 OLED dokazuje, že kvalita může být i velmi sexy.

Máte v plánu koupi nového televizoru a to poslední, co vás zajímá, je cena? Asi jste již viděli obrovskou nabídku LG, Samsungu nebo třeba Philipsu. Skvělé televizory však umí také Sony. A právě na jeho zástupce se dnes podíváme detailněji.

Sony KD-55A1

Konkrétně se budeme bavit o designovém skvostu Sony Bravia A1 OLED, označovaném také jako KD-55A1, který nabídne jedinečnou konstrukci, úchvatný panel a pár překvapení navíc. Odpovíme si i na to, zdali si televizor dokáže obhájit cenu přes 60 tisíc korun.

Technické parametry

Sony KD-55A1
Rozměry 122,8 × 71,1 × 8,6 (0,78) cm
Hmotnost bez stojanu 25 kg
Hmotnost se stojanem 28,8 kg
Hmotnost celého balení 39 kg
Úhlopříčka displeje 54,6 palců (139 cm)
Typ panelu OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10, Dolby Vision
Výkon reproduktorů 5 × 10 W
Operační systém Android TV (7 Nougat)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč předinstalovaná Opera
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth 4.1
HDMI
Ethernet
USB
Záznam na externí úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena od 62 000 Kč

Konstrukční zpracování: něco takového nenajdete

Možná už vás nudí roztodivné stojany luxusních televizorů. Možná dokonce nechcete ani instalovat televizor na zeď, protože si nechcete poškodit svůj perfektní štuk. Co pak? Sony problém vyřešilo více než elegantně. Samotná televize sice stojan má, ale je neviditelný. Jakmile televizi poprvé spatříte sestavenou, v první chvíli nechápete, o co se opírá a jak je možné, že stojí na spodní hraně panelu.

Sony KD-55A1 OLED

Asi už vám pomalu dochází, proč se v názvu televize honosí písmeno A. Po úplném odklopení stojanu to při pohledu z boku konečně plně pochopíte. Aby Sony zajistilo maximální stabilitu, v balení nalezneme těžký kovový podstavec, do kterého se zasadí jak zbytek stojanu z těla televize, tak také přední displejová část, a to pomocí nenápadné západky. Vzhledem k pevnému zacvaknutí nelze nijak měnit náklon televizoru, ten však vyhovuje běžným potřebám a s podložkou svírá televizor téměř pravý úhel. Nad všemi detaily Sony přemýšlelo do posledního puntíku, rovnou se však připravte na nutnost sestavovat televizi minimálně ve dvou. Výklopný stojan z logických důvodů nemohl být součástí samotného panelu, proto je televizor ze zadní strany opatřen plastovým blokem, do kterého se stojan v případě potřeby „zacvakne“.

Velice efektně působí také „křídla“ stojanu, která zajišťují stabilitu celého panelu. V tomto sklopeném režimu lze televizor umístit i na stěnu, avšak oproti standardním tenkým televizorům je předsazen více do prostoru, a to právě kvůli sklopenému stojanu. Hodí se však dodat, že televize primárně není určená pro osazení na stěnu, nejvíce ji to sluší v prostoru.

Sony KD-55A1 OLED
Tenkost celé konstrukce je ohromující

Vzhledem k výklopnému stojanu mohlo Sony stlačit tenkost panelu mimo středovou základnu se stojanem na minimum, v tomto případě na neuvěřitelných 0,78 centimetru. Se sklopeným stojanem se šířka pochopitelně zvětšuje, avšak jen ve středové části, která je viditelná jen z přímého bočního pohledu.

Stojan není v případě Sony KD-55A1 jen tak na parádu a pouze jako stabilizační prvek – Sony na jeho hrany a spodní část umístilo vstupy nejdůležitějších konektorů, ve vrchní části se nachází subwoofer. Na stojanu se nachází i tři nenápadná tlačítka: dvě pro regulaci hlasitosti a jedno pro vypnutí/zapnutí televizoru. Po zapojení všeho podstatného se zadní stojanová část přikryje plastovým dílem, který je potažen látkou s jemnou texturou. Rázem se tak kovový stojan mění v umělecké dílo.

Sony KD-55A1 OLED
Detaily Sony KD-55A1

O tom, že má panel extrémně tenké rámečky, jste asi nepochybovali. Jsou tenké jak po stranách, tak také nad a pod panelem. V nejširší části, tedy na spodní hraně, se nachází jen hlavní světelná LED dioda a rovněž logo výrobce.

Nad všemi detaily Sony přemýšlelo do posledního puntíku.

Hledáte nějaké nevýhody celého řešení? Na televizi s úhlopříčkou 55 palců je Sony KD-55A1 vcelku těžká, konkrétně necelých 29 kilogramů s podstavcem. Samotné balení pak váží téměř 40 kilogramů – bez pomoci se tedy neobejdete. Na druhou stranu, stabilita televizoru je perfektní. Bravia A1 se skvěle hodí jak pro položení na stolek, tak také například na betonový/kameninový podstavec, který stojí rovnou na zemi. V případě vašeho zájmu lze samozřejmě „A1čku“ instalovat i na zeď, avšak vůči zdi bude, vzhledem k nezbytnému stojanu, předsazena. Pokud se pro umístění na zeď i přesto rozhodnete, vybrat můžete držák ve standardu VESA s roztečí 40 × 20 centimetrů.

Sony KD-55A1 OLED
Zadní část kryje efektní látkový potah

Jak vzhled Sony televize shrnout? Na produktových fotografiích vás Bravia A1 ohromí, v reálu budete zírat ještě o něco více. Perfektní zpracování je sice to, co jsme očekávali, potěší však všechny ty malé a větší detaily, kterými se v Sony zabývali.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování výklopného kloubu
  • dostatečná stabilita díky těžkému podstavci
  • robustnost
  • kvalitní materiály, látková záda
  • extrémně tenké rámečky panelu
Nelíbilo se nám
  • televizor není nejvhodnější pro instalaci na zeď

Konektivita: nic nechybí

U prémiového modelu nijak nepřekvapí, že je vybaven bohatou konektivitou. Základem je spojení s internetem. Nechybí nám tu LAN konektor a samozřejmě Wi-Fi ve standardu 802.11a/b/g/n/ac s podporou zrcadlení Miracast. K bezdrátového spojení doplňme, že televizi nechybí ani Bluetooth pro případný přenos souborů, případně pro párování příslušenství, konkrétně ve standardu 4.1.

Konektivita Sony KD-55A1

Na výklopném stojanu televize zespodu najdete hned čtveřici HDMI portů, tři USB konektory, přičemž jeden se nachází zboku stojanu, samozřejmostí je také digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka. Po připojení externího harddisku zvládne televizor také nahrávat obsah vysílání, maximem je v tomto ohledu kapacita 4 TB.

Dálkový ovladač: tak trochu retro

Mnoho výrobců moderních televizorů se soustředí i na to, jak ovládání co možná nejvíce zpříjemnit. Sony si však razí svoji cestu. V balení tak naleznete ovladač, který by klidně mohl být součástí i mnohem starších televizorů. Nečekejte žádný „magický“ ovladač, jako propadák ho však nehodnotíme. Někdo může namítnout, že je na ovladači zbytečně moc tlačítek, avšak Sony vám dovoluje vývojářům aplikací, aby je využili dle libosti (samozřejmě až na tlačítka Google Play a Netflix). Lehce zamrzí jen fakt, že tlačítka nejsou téměř vůbec barevně odlišena, výjimečně lze nalézt zelený či modrý font. Podsvícení chybí zcela.

Nalézt lze i kladné vlastnosti. Například tlačítko se symbolem mikrofonu pro vás na základě hlasového vstupu vyhledá vše a napříč celým systémem, navíc v českém jazyce. Po zadání příkazu se rozsvítí oranžová LED dioda, která informuje o záznamu vašeho hlasu, po ukončení povelu se LED dioda sama zhasne. Ovládání televizoru zajišťuje infračervený paprsek, je tedy nutné myslet na přímý kontakt s panelem televize, jinak se daná akce neprovede. V tomto ohledu nám lehce chyběly dovednosti moderních Bluetooth ovladačů.

Ovladač Sony KD-55A1

Pokud vás zajímá, jak je to s konstrukčním zpracováním, zde musíme víceméně chválit. Spodní část ovladače je kovová, vrchní část s tlačítky má soft touch úpravu. Jednotlivá tlačítka decentně vystupují nad okolní povrch, poslepu si však pořadí většiny z nich nezapamatujete.

Pokud jste milovníci klasiky, ovladač vás nezklame, většina moderních dovednostní však chybí.

Líbilo se nám
  • pevná konstrukce, soft-touch povrch
  • množství programovatelných tlačítek
Nelíbilo se nám
  • starší vzezření

Obraz: pro milovníky kvality

Sony KD-55A1 disponuje úhlopříčkou 55 palců, respektive 139 centimetrů. Jedná se tedy spíše o větší televizi, kde rozhodně nepřekvapí nasazení 4K rozlišení. Vyzdvihnout je nutné OLED technologii, která zajišťuje skutečně reálné podání černé. Co se týče 4K HDR videa, tak Sony nabízí podporu standardu HDR10. S nedávnou aktualizací firmwaru dorazila také dlouho očekávaná podpora Dolby Vision. O zpracování obrazu se stará interní procesor X1 Extreme, který svoji práci odvádí více než dobře a A1 je jednou z mála televizí, která nabídne opravdu perfektní podání bez nutnosti uživatelského přizpůsobení v nastavení. Doporučujeme vypnout pouze automatickou detekci okolního světla. Ta sice funguje, avšak obraz je při aktivní funkci zbytečně tmavý a k plnému rozzáření dojde pouze tehdy, pokud je v místnosti přímé sluneční světlo. Samozřejmě ale jdeme proti úspornosti.

Sony KD-55A1 OLED

Díky HDR, nasazení OLED technologie a procesoru X1 Extreme jsme si libovali i v případě konzumace pouhého „HD“ obsahu, tedy typicky televizního vysílání ve vysokém rozlišení. To „pravé ořechové“ se vám pochopitelně zpřístupní až po dodání obsahu (filmů, seriálů či služeb) ve 4K rozlišení. Od toho okamžiku vás bude běžné Full HD rozlišení nudit, stejně tak začnete pozorovat opravdu skokový rozdíl oproti vaší starší televizi z běžnějších cenových hladin.

Sony KD-55A1 se může pochlubit také perfektním kontrastem. Ani ze zasněžených plání vás nerozbolí hlava, procesor se vždy postará o jasné oddělení detailů a za celou dobu jsme se nesetkali s přesaturovaným barevným podáním, čehož si lze skvěle povšimnout u pleťových odstínů. Nedochází ani k různým obrazovým artefaktům, které jsou pozorovatelné u levnějších zobrazovačů. I když A1 nepatří ve světě televizorů mezi novinky, i po měsících na trhu je obraz na samotné špici dnešní nabídky.

Sony KD-55A1 OLED

Mluvit o tom, že A1 nabízí několik obrazových režimů, které se přizpůsobí danému obsahu (sportovní režim, režim filmu, režim prezentace), není třeba ani mluvit, v dané třídě jde o samozřejmý standard. Plynulosti pohybu dopomáhá funkce dopočítávání snímků s označením Motion Flow. Doplníme, že televizor se chlubí maximálním jasem 700 cd/m2, což rozhodně není maximum, avšak nejde o papírové hodnoty, ale realitu, která je více než příjemná. Co se týká herních fanoušků, Sony KD-55A1 není zcela vhodná jakožto zobrazovač pro hry, zpoždění totiž činí zhruba 45 až 55 ms.

Pochválit musíme od výrobce nastavenou ostrost. Obsah není nesmyslně přeostřený, na druhou stranu si lze povšimnout jasného oddělení i těch nejjemnějších detailů. I když si televizor A1 od Sony určitě nekoupíte pro běžné sledování SD obsahu, který se šíří digitálně, i takový obsah je bez obtíží vstřebatelný. Hledat chyby je opravdu velice komplikované. Zůstaneme u toho, že A1 uspokojí i vysoce náročné uživatele.

Líbilo se nám
  • perfektní černá
  • příkladná ostrost
  • vlastní procesor
  • Dolby Vision, HDR 10

Zvuk: nebudete věřit vlastním uším

Dostáváme se ke zvukové stránce a všichni asi čekají na nějakou chybu, abychom se na chvíli oprostili od superlativů. Budeme v nich však pokračovat i nadále. Technologie zvuku se jmenuje Acoustic Surface a i když nejde o inovativní prvek, funguje perfektně. Na zadní straně se nachází vždy na každé straně dva měniče (ty jsou umístěné v oněch „křídlech“ podpírající panel), které rozezní celý panel televizoru. Zvuk tedy vystupuje přímo z panelu a neputuje k vám odrazem, například od podložky nebo stěny (dle umístění). Subwoofer je umístěn na vrchní straně stojanu a je v běžném provozu krytý síťovaným krytem, který je v částí subwooferu pochopitelně bez plastové podsádky.

Jednoduše řečeno je celý panel jeden velký reproduktor, i tak bezpečně poznáte jemné nuance a dočkáte se i prostorového efektu. Perfektní je zvuk především u diskuzních pořadů, kdy oceníte přímou soustředěnost zvuku do prostoru.

Líbilo se nám
  • špičková kvalita dialogů
  • přímé směřování zvuku k divákovi
  • skvělá basová složka

Uživatelské prostředí: přehledné a intuitivní

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej, v opačném případě je nutné vzít si na pomoc ovladač. V úvodním průvodci vás čeká nastavení bezdrátové sítě, vstupů a samozřejmě také obrazu. Podrobnější nastavení si Sony v úvodním průvodci naštěstí odpustilo.

Sony KD-55A1

Základní nastavení (obraz v obraze, přepínání mezi vstupy i mezi streamovaným vysíláním, například skrze službu LepšíTV či SledováníTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí operačního systému Android TV, kterým je televizor osazen.

Ladění televizních kanálů se vyplatí nechat na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Dnes recenzovaný televizor je také připravený na příjem signálu DVB-T2/S2/C.

Chytré a multimediální funkce: vládne Android TV

Jak už jsme zmínili, Sony Bravia A1 je osazena operačním systémem Android TV. Tento systém je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, který můžete v chytré televizi nalézt. Podrobněji jsme mu věnovali v samostatném testu a do budoucna plánujeme ještě další články, které vám například poradí, jaké aplikace by ve vašem televizoru s Android TV neměly chybět.

Sony KD-55A1 OLED

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat příslušným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte vertikálně.

Výjimku tvoří aplikace, které se rozhodnete nainstalovat „na vlastní pěst“, tedy pomocí APK balíčku. Takové aplikace je nutné spustit přímo skrze nastavení, Google tak záměrně brání instalaci nežádoucích aplikací, u kterých není zaručena kompatibilita s dálkovým ovládáním. Většinu manuálně nainstalovaných aplikací je nutné ovládat pomocí bezdrátové myši a klávesnice, protože prostředí není uzpůsobeno pro ovládání pomocí tlačítek.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti k pořadům.

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete (v českém jazyce) vyhledávat obsah dle vašich preferencí. Oceňujeme, že inteligentní část pochopí, co hledáte a dle toho spustí vybranou aplikaci (YouTube, videopřehrávač, případně galerii fotografií).

Sony KD-55A1

Přes USB lze bez problémů spustit video ve 4K rozlišení, v případě formátů pak fungují běžné typy jako AVI (Xvid) či MKV. Samotná televize má i svou malou interní paměť o velikosti cca 8 GB, kterou lze využít pro instalaci aplikací, případně stahování tapet. Prostředí jako takové hodnotíme velmi pozitivně. Za posledních několik měsíců se zcela adaptovalo pro zobrazení na velkém panelu, ovládání pomocí ovladače je příjemné a hlavně intuitivní. Sony zapracovalo také na odladěnosti, záseků se tak obávat nemusíte. V nejhorším případě se dočkáte jen zpomalení přechodové animace.

Líbilo se nám
  • množství aplikací
  • přehlednost
  • plynulost
Nelíbilo se nám
  • ne všechny APK balíčky se podaří nainstalovat
  • aplikace mimo Obchod Play se nezobrazují v hlavním přehledu

Zhodnocení: kvalita má svojí cenu

Když jsme se poprvé po testování chytré televize od Sony poohlíželi, cena atakovala částku 85 tisíc korun. Od té doby však uplynulo pár týdnů a cena se u mnoha prodejců ustálila na příjemnější částce 68 tisíc korun. Televizor tak už nemusí patřit do říše nesplnitelných přání. Jedno je jisté – snížení ceny celému dojmu velice prospělo a televizi nemůžeme ohodnotit jinak než jako výhodný nákup. Za své peníze totiž dostanete nejenom špičkový obraz díky OLED panelu a výborný zvuk, který doslova vidíte, ale také jedinečný design, který bez problémů rozzáří jakýkoliv interiér.

Sony KD-55A1 OLED

Mnozí mohou namítnout, že 4K rozlišení je již nezbytné minimum a za podobné ceny lze sehnat i televizory s lepší funkční výbavou. Zvláště pak u televizorů je však nutné přistupovat k výrobku jako k celku. Zde Sony KD-55A1 prošlo téměř bez ztráty kytičky a je jen málo věcí, které by mohly případnému zájemci vadit. Ne zrovna ultramoderní je dálkové ovládání, stejně tak se nám příliš nelíbí představa usazení televizoru na zeď. Jde však pouze o detaily. Jistě se najdou i tací, kterým bude standardní vzhled dálkového ovládání vyhovovat. Množství tlačítek navíc dává velkou možnost vývojářům aplikací pro platformu Android TV.

Testování Sony KD-55A1 pro nás bylo velice příjemné a její nákup můžeme doporučit.

Klady
  • téměř dokonalý zvuk i obraz
  • cena odpovídá kvalitě
  • exkluzivní design
  • zpracování kloubu
  • tenké rámečky panelu
  • intuitivní systém Android TV
  • snadné nastavení
  • technologie OLED
Zápory
  • není vhodná pro instalaci na stěnu
  • dálkové ovládání působí zastarale
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze