Sony SRS-LSR200
test

Sony SRS-LSR200

Jediný svého druhu

Reproduktor Sony SRS-LSR200 cílí na fajnšmekry, kteří vyžadují maximum uživatelského komfortu a možnost poslouchat televizi z jakékoliv místnosti v domácnosti. Co přesně novinka umí, a jestli byste o ní měli uvažovat, se dozvíte na řádcích níže.

Když se řekne chytré příslušenství k televizi, možná vás napadne Google Chromecast nebo Mi Box od Xiaomi. Novinka od Sony na to jde však úplně jinak. Kombinuje možnost televizi ovládat a zároveň „poslouchat“, vše navíc pěkně stylově a prakticky. Jak přesně „praktický bezdrátový reproduktor k televizoru“ Sony SRS-LSR200 funguje prozradím v této recenzi.

Opravdu stylový „ovladač“

Reproduktor Sony SRS-LSR200 je rozhodně jedním z nejstylovějších kousků elektroniky, se kterým jsem se v poslední době setkal. Světle šedá barva v kombinaci s hnědým úchopem, síťkovinou a velkým kulatým ovladačem hlasitosti doplněným kruhovými tlačítky jednoduše vzbudí pozornost. Zpracování je, jak je u Sony již zvykem, prémiové. A jelikož vám bude toto zařízení většinu času na očích, potěší design, který je podle mého názoru nadčasový, takže tato „krabička“ nevyjde z módy ani za několik let.

Jak již bylo řečeno, Sony SRS-LSR200 je nejen ovladač, jak je na první pohled patrné, ale také reproduktor, který můžete přenášet podle potřeby. Sledujete politickou diskuzi v neděli dopoledne, ale potřebujete si zároveň připravit oběd u kuchyňské linky? Není problém, Sony SRS-LSR200 jednoduše vezmete za ucho a položíte jej třeba klidně vedle dřezu. Díky zvýšené odolnost IPX2 mu totiž nevadí stříkající kapky. Máte problém u večerního sledování televize porozumět dialogům, ale zároveň nechcete vzbudit domácnost? Jakmile vytáhnete reproduktor z dokovací stanice a položíte jej kousek od sebe, garantuji, že uslyšíte vše.

Reproduktor zvládne až 13 hodin přehrávání na jedno nabití.

Modelových situací, kdy lze toto zajímavé zařízení použít, je pochopitelně celá řada, nehledě na to, že může fungovat také čistě jako dálkové ovládání. Regulace hlasitosti a zapínání otočným tlačítkem je intuitivní a dostatečně citlivé, na zbytku plochy pak najdete všechna důležitá tlačítka, která znáte z běžného dálkového ovladače. Toto zařízení je navíc kompatibilní s mnoha televizory (výrobce garantuje podporu u značek Sony, Hitachi, LG, Loewe, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp a Toshiba) pochopitelně však mohou chybět speciální dedikovaná tlačítka či tlačítka pro nastavení. K těmto účelům tedy poslouží standardní (výrobcem televize dodávaný) ovladač.

Pochopitelně může Sony SRS-LSR200 posloužit i čistě jako repráček. Na televizoru si tak například pustíte Spotify a reproduktor si jen přenášíte po domácnosti. Díky přenosu na frekvenci 2,4 GHz se můžete spolehnout na nízkou latenci, takže nebudete mít problém s opožděným zvukem oproti videu. Během testování jsem v bytě o rozloze cca 70 m² s repráčkem zkusil zajít i do těch nejvzdálenějších míst od televize (za několika zdmi), stále však bez problémů přenášel zvuk.

Sony SRS-LSR200

Samotné propojení s televizorem je otázkou pár sekund. Podložku stačí připojit ke zdroji energie a s televizorem (či monitorem) následně propojit skrze optický kabel či 3,5mm audio kabel. Vše najdete přímo v balení (včetně adaptéru do zásuvky), takže se nemusíte o nic dalšího starat. Další výhodou je umístění 3,5mm jacku přímo na těle reproduktoru, takže do něj lze připojit sluchátka.

Výdrží vás nezklame

Reproduktor zvládne dle výrobce až 13 hodin přehrávání na jedno nabití, což je skvělá hodnota, kterou však podle mě většina uživatelů ani v praxi nevyužije. I po několikahodinové seanci totiž pravděpodobně reproduktor skončí v nabíjecí kolébce, do které se mimochodem velmi snadno ukládá. Pokud by se vám stalo, že jej zcela vybijete, během tří hodin nabíjení by měla kapacita baterie činit 100 %.

Osobně jsem měl kolébku připojenou přímo k USB konektoru na televizi a vše fungovalo bez problémů.

Malé tělo, bohatý zvuk

Pod síťkovinou se ukrývá trojice reproduktorů o jednotlivém výkonu přibližně 1 W, které se chlubí vysokou hlasitostí i kvalitou zvukového podání. Stále se jedná o přenosný reproduktor, takže nečekejte výkon srovnatelný se soundbarem, na druhou stranu mě Sony SRS-LSR200 nezklamal při sledování filmů, poslechu podcastů či hudby.

Za zmínku stojí rovněž funkce Voice Zoom, která analyzuje a zesiluje mluvené slovo v televizních pořadech. Dialogy by tak měly být ještě srozumitelnější. Jak již bylo zmíněno, obávat se nemusíte ani latence, se kterou jsem se během používání (s připojením skrze optiku) vůbec nesetkal.

Zhodnocení

Sony SRS-LSR200 je unikátní zařízení, které, přestože nenabízí žádnou chytrou aplikaci či dedikovaného hlasového asistenta, funguje spolehlivě a to, co má dělat, dělá velmi dobře. Jedná se o zajímavého pomocníka, bez kterého se pravděpodobně průměrně náročný uživatel obejde, pokud vám však jde o maximum uživatelského komfortu a během sledování televize se rádi pohybujete po domácnosti, rozhodně byste měli nákup zvážit. Zamrzí pouze o něco vyšší cena, která atakuje pět tisíc korun.

Klady
  • dosah a kvalita zvuku
  • intuitivní ovládání
  • jednoduché zapojení
  • povedený design
Zápory
  • vyšší pořizovací cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze