SpaceX dnes vynese na oběžnou dráhu komunikační satelit

SpaceX dnes vynese na oběžnou dráhu komunikační satelit
Fotografie: unsplash.com
  • Start je naplánován na 23:32 SELČ a SpaceX jej bude vysílat online
  • Raketa Falcon 9 vynese satelit společnosti Hispasat, který umožní přístup k internetu v odlehlých oblastech

SpaceX dnes před půlnocí vypustí komunikační satelit Amazonas Nexus pro Španělskou společnost Hispasat. Původní start měl proběhnout 5. února, kvůli špatnému počasí byl však vzlet o den odložen. Raketa Falcon 9 bude startovat z Cape Canaveral Space Foce na Floridě 23:32 SELČ a SpaceX začne živý přenos přibližně 15 minut před startem. Raketa dnes vzlétne popáté, dříve letěla v rámci mise HAKUTO-R 1 nebo se satelity Starlink.

Podle popisu SpaceX bude satelit vážící 4,5 tuny umístěn na oběžnou dráhu necelých 36 minut po startu. Poté satelit zamíří na geostacionární dráhu, kdy cesta bude trvat asi šest měsíců. Jakmile dorazí na cílové místo, budou po několik týdnů probíhat testy, aby se ověřila jeho správná funkčnost. První stupeň rakety se vrátí na rampu umístěnou v Atlantském oceánu 8 minut a 30 sekund po startu. Dnešní start bude pro SpaceX již devátým v tomto roce a zatím to tedy vypadá, že má nakročeno k tomu, překonat rekord v počtu startů z minulého roku, kdy jich proběhlo celkem 61.

Amazon Nexus je dle společnosti Hispasat vysoce výkonný satelit, který umožní přístup k internetu na vzdálených místech, jako je Grónsko nebo amazonský deštný prales. „Tento satelit představuje novou éru pro služby poskytované Hispasat, protože je vybaven nejmodernějším digitálním transparentním procesorem (DPT), který umožní zvýšit jeho geografickou flexibilitu v případě změn,uvedla společnost v popisu mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze