SpaceX vs. Boeing aneb jak dostat astronauty na ISS

SpaceX vs. Boeing aneb jak dostat astronauty na ISS
Fotografie: NASA/Roscosmos
  • Obě společnosti spolupracují s NASA
  • Vyvinuly kosmické lodě a rakety, jejichž cílem je dopravovat astronauty na ISS

Dny, kdy se do vesmíru létalo pomocí raketoplánů, jsou dávno pryč. Od té doby se internet, a postupně i vesmír, plní kosmickými loděmi a raketami od soukromých společností. Názvy Dragon, Falcon 9, Atlas V nebo Starliner vám proto jistě nejsou cizí. Pokud se však ptáte, jaký je mezi nimi rozdíl, komu patří a co je jejich cílem, dnešní článek je právě pro vás.

Po „pádu“ výše zmíněných raketoplánů byl náklad na ISS dopravován ruskými Sojuzy, což byla poměrně drahá záležitost. NASA se proto spojila se dvěma americkými soukromými společnostmi, které vesmírná plavidla vyvíjely na základě jejich programu. Pro spolupráci byla vybrána společnost notoricky známého excentrického miliardáře Elona Muska – SpaceX – a světoznámý výrobce letecké techniky Boeing.

Ruská kosmická loď Sojuz
Ruská kosmická loď Sojuz

SpaceX vyvinul kapsli Dragon, která na stanici dopravila už tři posádky a byla využita při více než 20 zásobovacích misích. Důležitým komponentem je však i znovupoužitelná raketa Falcon 9, která kosmickou loď vynáší do vesmíru. Dragon je vybaven tepelným štítem a nechybí mu ani padákový systém. Na jeho palubu se vejde 7 astronautů, což platí i pro palubu lodi Starliner.

Raketa Falcon 9 a kosmická loď Dragon
Raketa Falcon 9 a kosmická loď Dragon

Starliner je přibližně stejně velký jako Dragon a také se pyšní tepelným štítem i sadou padáků, které využívá k přistání. Použít se dá navíc 10× po sobě. Do vesmíru ho vynáší raketa Atlas V, loď však původně byla vyvinuta tak, aby mohla letět i na raketě Delta IV, Vulcan nebo Falcon 9. Obě kapsle jsou určeny pro mise na nízké oběžné dráze Země a umí se autonomně připojit k Mezinárodní vesmírné stanici.

Raketa Atlas V a kosmická loď Starliner
Raketa Atlas V a kosmická loď Starliner

Už jsem zmínila, že SpaceX má za sebou tři mise, které astronauty dopravily na Mezinárodní vesmírnou stanici. První mise byla testovací, zbylé dvě již oficiální a trvaly několik měsíců. Společnost Boeing však teprve čeká na druhý testovací let lodi Starliner, který měl původně odstartovat na konci července. Kvůli komplikacím na stanici i na Zemi se však test odsunul na dobu neurčitou. Jisté ale je, že se pokoření dalšího vesmírného milníku brzy dočkáme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze