SpaceX vypustí 3 rakety za 3 dny. První odstartuje dnes

SpaceX vypustí 3 rakety za 3 dny. První odstartuje dnes
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes odstartuje Falcon 9 s 53 satelity Starlink
  • V sobotu je naplánován start radarové družice SARah 1
  • V neděli by měl SpaceX vypustit komunikační satelit Globalstar FM15

Společnost SpaceX plánuje vypustit za tři dny tři rakety Falcon 9 se satelity. První start je naplánován na dnešní podvečer, přesněji 18:08 středoevropského času. Raketa Falcon 9 odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě a vynese na nízkou oběžnou dráhu 53 satelitů Starlink. Pro raketu Falcon 9 to bude představovat rekordní 13. let, čehož zatím jiná nosná raketa SpaceX nedosáhla.

Pokud dnešní start bude úspěšný, v sobotu se start rakety přemístí na Vandenbergovu vesmírnou základnu v Kalifornii, kde bude vypuštěna družice SARah 1 od společnosti Airbus. Jedná se o čtyřtunovou radarovou družici pro pozorování Země. „SARah je nový operační průzkumný systém sestávající se z několika satelitů a pozemního segmentu, který byl vyvinut pro německý Bundeswehr,uvedl Airbus. Start je naplánován na 16:00 středoevropského času.


Po vypuštění SARah 1 na oběžnou dráhu se start rakety opět přesune zpět na Floridu, tentokrát na Cape Canaveral Space Force Station, kde vypustí komunikační satelit Globalstar FM15 pro stejnojmennou společnost. Globalstar provozuje desítky komunikačních satelitů na nízké oběžné dráze, avšak naposledy vypustil satelit v roce 2013.


V případě, že všechny starty proběhnou dle plánu, bude to pro SpaceX znamenat doposud nejtěsnější rozestupy mezi jednotlivými starty raket. Nejtěsněji měl zatím SpaceX naplánované starty letos na začátku roku, kdy podle space.com mezi 31. lednem a 3. únorem provedl tři mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze